Da li su brusevi na putu da nestanu? - ONWA

Da li su brusevi na putu da nestanu?

Koliko često se vratiš kući i prva stvar koju uradiš je da skineš brus i istog trenutka osetiš olakšanje?

Uzastopna zatvaranja kojima smo bili svedoci, ali i porast rada na daljinu doprineli su tome da grudnjak postane ugrožena vrsta. Dobro, hajde, možda malkice preterujem, ali kroz anketu žena oko sebe, došla smo do zaključka da se brus zaista manje nosi. Svakako zvanične
statistike sa zapada nam ukazuju na to da nove generacije ne ulažu u ovaj komad veša.

A kako je sve počelo?

Preteča današnjeg brusa je bila napravljena 1889. godine, koju je osmislila Herminie Cadolle, francuska feministička aktivistkinjom. Ona je zamislila „korzet-klisura“, neku vrstu polukorzeta kojem je dala ime „Blagostanje“, izum koji je za samo nekoliko godina dobio oblik grudnjaka koje danas koristimo. Prava revolucija u to vreme, koja je imala za cilj da oslobodi žene neprijatnosti korzeta, i na taj način ih emancipuje. Jer, zamisli život u
korzetu!? Samo da sediš kod kuće ili se vrtiš oko svoje ose kao robot! Tako da hvala Hermini!

Prođe vek, a od hipi talasa do drugih neofeminističkih pokreta (kada su feministkinje palile grudnjake kao simbol patrijarhata), istorija se ponavlja: ​​grudnjak je danas postao sinonim za ograničenje, a uz pomoć prvog zatvaranja, mnoge žene biraju da oslobode svoje grudi, pre svega radi udobnosti, ali i kako bi radile na prihvatanju svog tela i osetile se udobno u istom.

Bez grudnjaka, trend za sve?

Paralelno sa usponom no-bras pokreta, studije i ankete su se umnožavale sa ciljem da pokažu da je za telo i zdravlje zapravo bolje ne nositi brus. Ostavljene slobodne, grudi će se prirodno učvrstiti zahvaljujući pokretu i prirodnom jačanju mišićnog tkiva, kažu istraživanja, strije će prirodno da izblede (teško mi je da u ovo poverujem), cirkulacija krvi i limfe će se poboljšati, žene će imati bolje držanje i samim tim manje bolova u leđima.

E sad, sve ovo nesumnjivo važi za devojke, aka mlade žene i male grudi, ali šta je sa ženama sa velikim grudima, spuštenim, sa onim koje grudi bole, sa grudima nakon trudnoće i nakon dojenja…? Šta je sa pogledom drugih (i našim sopstvenim pogledom) uslovljenim vekovnim estetskim kanonima, hiperseksualizacijom i društvenim ili moralnim normama? Možemo se truditi da budemo vrlo otvorene, ali nekad je prosto teško… I to je normalno i u redu.

Svakako se sve više prave mekani brusevi, bez žica i drugih potpora ili ojačanja koji mogu da budu dobar kompromis. Meni je lično nemoguća misija nakon porođaja da ne nosim brus (pre sam to često radila i za vreme zatvaranja nisam uopšte), još uvek sam u procesu navikavanja na nove grudi koje su se neminovno promenile i ostale veće. Probala sam novu tehnologiju brusa bez žica, koji u velikoj meri imitira brus sa korpicama – kupila sam ga u
Women's secret-u i nije mi legao. Možda i broj nisam dobro odabrala, sasvim je moguće.
Najviše volim mekane, pamučne bruseve iz Insitmissimo-a, oni mi za sada najviše
odgovaraju, a čak sam ih nosila i za vreme dojenja. U svakom slučaju, i dalje radim na prihvatanju ove promene na svom telu i nekad, vrlo retko, ipak obučem brus sa korpicama jer mi uz neku haljinu ipak bolje tako legne.

Pročitaj tekst Vagina i mitovi.

Svakako, treba da osluškuješ svoje želje i doneseš ovu odluku po nekom unutrašnjem
osećaju. Znaj isto tako da, ukoliko želiš da pređeš na nenošenje bruseva ili na mekane
varijante, da će ti možda trebati vremena da se navikneš na novu sliku sebe u ogledalu. I to je u redu. Budi nežna prema sebi, što bi rekla Jana Orsolić, strpljiva, ali i uporna. Neki Instagram nalozi ti svakako mogu pomoći pri ovoj tranziciji, kao na primer britanska blogerka Chidera Eggerue, poznatija kao Slumflover, koja je 2018. lansirala hešteg #SaggiBoobsMatter, drugim rečima "Opuštene grudi su važne", i ona nije jedina koja protestuje zbog nedostatka zastupljenosti, posebno u časopisima, opuštenih grudi. U
saradnji sa brendovima donjeg veša pokazuje topove i bruseve koji ističu njene grudi onako kako ona želi i time pokazuje da je moguće uživati i u ,,nesavršenim grudima''… Ovaj fenomen sve je češći na društvenim mrežama.
Roze oktobar protiv raka, slavimo dojke i razmišljamo o skriningu!

I da, svake godine, oktobar posvećujemo borbi protiv raka dojke. Širom sveta, je ovo događaj velikih razmera, zdravstveni radnici, nevladine organizacije i udruženja se mobilišu da podstaknu skrining raka dojke, ali i samopregled koji je jako važna preventiva. Kada si poslednji put pregledala svoje dojke? I za kraj… Ne dozvoli da samo oktobar protekne u znaku samopregleda, već ga treba obaviti makar na dva-tri meseca, uvek nakon menstruacije.

Poruči menstrualne gaćice

0
    0
    Tvoja korpa
    Tvoja korpa je praznaPovratak u kupovinu
    []