Vagina i mitovi - ONWA

Vagina i mitovi

Vagina je polni organ o kojem se neretko ćuti, a mnogi vaginu zamenjuju za vulvu i zapravo ne imenuju svoje intimne delove tela na adekvatan način.

Postoji mnogo mitova, predanja i pogrešnih informacija u vezi sa ovim polnim organom, ali i mnogo sramote, tišine, prikrivanja. 

Mnoge pogrešne informacije dolaze upravo od ideje da vagina treba i mora da bude čista, što se iz fizičkog i bukvalnog značenja preliva u ono moralno.

Ali, kako se boriti protiv ovih predrasuda i lažnih informacija u vezi sa vaginom? Edukacijom, čitanjem i učenjem. Jer, realnost je sledeća: mnogo žena ne zna mnogo toga o vagini. Mnoge čak ni ne znaju kako ona izgleda.

Manjak prikazivanja vagine ima svoje razloge, ukorenjene u patrijarhalnom društvu, što takođe omogućava industrijama, koje nude brojne preparate za čišćenje naših intimnim delova, da procvetaju. Ali da li su nam zaista potrebni posebni sapuni za intimnu negu? Da li je normalno da vagina ne krvari prilikom prvog seksualnog odnosa? Da li je orgazam moguć samo ukoliko je i vagina uključena, odnosno ako ima penetracije?

Donosimo vam odgovore na ova i brojna druga pitanja!

Vagina treba da miriše poput nekog cveta

Kako vagina treba da miriše i da li je normalno kada ,,ne miriše lepo”, je ono pitanje koje sebi postaviš, možda guglaš, ali se svakako ne usuđuješ da naglas izgovoriš. Ali, važno je znati da higijena tvojih intimnih delova utiče, ne samo na tvoje fizičko zdravlje, već i na mentalno. Kako, pitaš se. Ono što mi mislimo da naša vagina treba da radi, na koji način da miriše ili koje širine da bude, itekako ima uticaj na naše seksualno samopouzdanje, tako da, može da bude uzročnik anksioznosti, depresije ili stresa.

Vulva i vagina, kao i brojni drugi organi su fenomenalno dizajnirane, tako da same obavljaju sve potrebne funkcije kako bi nas činile zdravima.

Vaginalna sredina je blago kisela zahvaljujući bakterijama koje tu prirodno i treba da budu. Ova kisela sredina sprečava širenje drugih bakterija koje mogu da prouzrokuju razne probleme.

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

uska vagina

Da li treba da kupujem proizvode za čišćenje moje vagine? 

Odgovor, vrlo jasan na ovo pitanje je ne. U najboljem slučaju ćeš kupovinom ovih proizvoda da baciš novac, u najgorem ćeš da sebi napraviš probleme, kao što su inflamacije kože, infekcije izazvane razmnožavanjem štetnih bakterija.

Najbolji način čišćenja vagine je da se ništa ne radi. Što se tiče vulve, topla voda i mekani peškir su dovoljni. Ukoliko svakako želiš da opereš vulvu, potrudi se da to budu nežni sapuni koji neće naštetiti tvojim intimnim delovima.

Dakle kako tvoja vagina treba da miriše? Svakako ne kao cveće i proleće! Ukoliko primetiš da je došlo do neke promene u odnosu na ono kako tvoji intimni delovi inače mirišu, onda bi trebalo da se obratiš svom ginekologu, jer je možda došlo do nekih promena.

Ali upoređivanje mirisa vagine sa mirisima sveća i cveća je više nego štetno, jer nam nameće ideju oko toga kako ona treba da miriše.

Tvoja vagina treba da miriše onako kako miriše inače, onako kao kad si zdrava, kada se dobro osećaš, kada nemaš nikakve tegobe niti promene na svojim intimnim delovima.

Vagina boli prilikom gubitka nevinosti

Najpre, nevinost na kakvu danas gledamo podrazumeva isključivo penetraciju i odnos između muškarca i žene. Seksualni odnos nije samo to. Najpre zato što postoje brojni drugi načini na koje možemo da doživimo zadovoljstvo, a to svakako nije nužno penetracija. 

Prilikom prvog seksualnog odnosa, ne mora da znači da će biti krvarenja. Naime, krvarenje je uglavnom vezano za bol i zato nam kažu da je normalno da boli. Jako veliki bol nije normalan ni prvog puta, niti bilo kog sledećeg. Taj trenutak kada se ne osećamo sasvim ugodno je zapravo onaj gde mi možda nismo dovoljno opuštene, gde nije bilo dovoljno predigre, vrlo verovatno smo i bile pod određenom dozom stresa, upravo jer se veliki pritisak stavlja na taj prvi put. Možda i nismo baš bile spremne onda kada smo mislile da jesmo.

I mala napomena. Ukoliko se osetiš ovako u toku seksualnog odnosa, potpuno je u redu da ga prekineš. Ukoliko nešto počne, ne znači da mora da se završi onako kako je očekivano. Najvažnije je da ti budeš u miru sa sopstvenim odlukama.

vestacka vagina

A himen? 

Priča o himenu i ,,gubitku nevinosti” je još i štetna jer himen ne postoji, a nevinost nije nešto što može da se izgubi. Ovakav način priče o nevinosti stvara kod mnogih devojaka osećaj krivice, da ni ne znaju šta on zapravo znači. Kao da su nešto loše uradile, jer su izgubile neki voljeni, važan i željeni predmet, posebno u vrlo tradicionalnim kulturama, gde je i dalje od velike važnosti da se devojka uda nevina.

Žene osete zadovoljstvo samo prilikom penetracije

Samo penetracija za većinu žena nema ključan značaj, tako da su konstrukt i definicija seksualnog odnosa izmišljeni na osnovu toga na koji način muškarci uživaju najviše.

68% žena govori o tome  da moraju da osete stimulaciju klitorisa kako bi doživele orgazam.

U odsustvu adekvatnog seksualnog obrazovanja u školi ili kod kuće, devojke i žene ni ne znaju koji sve načini mogu da im pruže zadovoljstvo, da seksualni čin nije nužno penetracija i da je svaki od tih načina legitiman za uživanje.

Još jedna stvar u vezi sa tradicionalnim gledanjem na seksualni odnos je što se smatra da, ako nisi imala penetraciju, da si i dalje nevina. Ali šta se dešava sa ženskim homoseksualnim parovima? Da li je jedna homoseksualka manje vredna jer nije imala heteroseksualni odnos? Da li ona ostane nevina ceo život ukoliko ima seksualne odnose isključivo sa ženama, bez bilo kakve penetracije? Naravno da ne!

kandida vagina

Da li je vulva isto što i vagina?

Vrlo često kažemo vagina, a zapravo mislimo na celu intimnu regiju i neretko u to uključimo vulvu, odnosno usnice, kao i klitoris. Zapravo onda kada ovo izgovorimo, jer reći vagina, iako je to medicinski termin, i dalje je sramotno reći.

Elem, vagina nije isto što i vulva. Vulva je spoljašnji vidljivi deo, dok je vagina unutrašnji deo, dakle kanal. Kao što postoje brojni mitovi u vezi sa vaginom, tako isto postoje sa vulvama, a uključuju to kako vulva treba da izgleda, koliko tačno usnice treba da budu dugačke i kog oblika. Sve vulve su normalne, kako god da izgledaju!

Ubeđivanje u njihov izgled dovodi do sve većeg broja plastičnih operacija koje menjaju oblik vulve.

Ne zaboravi! Odnos prema tvojoj vagini je jednako važan kao i odnos koji imaš sa svojim telom, jer vagina čini njegov sastavni deo.

A bilo bi dobro da polni organi dolaze uz neko objašnjenje, uputstvo upotrebe, ili da, barem duže i otvorenije o njima razgovaramo i učimo na časovima biologije, ako ne na časovima seksualnog obrazovanja.

Da li su tamponi dobri za moju vaginu?

Još jedna stavka o kojoj se malo priča su proizvodi za menstruaciju. Naime, tamponi i menstrualni ulošci su nastali u XX veku i bili su zaista od velikog značaja za žene koje su krenule da rade. Kako nisu bile kod kuće, bilo im je potrebno nešto sigurnije što bi skupljalo njihovu menstrualnu krv, ali i lako za menjanje. Tako su menstrualni ulošci i tamponi postali vrlo rasprostranjeni.

Kako se tamponi stavljaju u vaginu, važno je biti svestan njihove kompozicije. Naime, otkriveno je da se u nekim od najvećih i najpoznatijih marki tampona nalazi između 20 i 30 štetnih supstanci koje nastaju prilikom različitih hemijskih procesa. A kao što smo već videle, vaginu treba ostaviti na miru, kako nije poželjno koristiti razne mirisne sapune, isto tako nije baš preporučljivo direktno u nju stavljati proizvode pune toksina.

Važno je i znati da vagina vrlo lako absorbuje. Seti se samo da postoje vaginalete, koje lakše i brže reše problem za koji su namenjene, nego uzimanje leka oralnim putem. Vagine takođe još lakše absorbuju u toku menstruacije. Iako ti možda može biti logičnije da, kako krv odlazi, to nije slučaj, da se ona čisti i sve ide samo u jednom pravcu.

Više o štetnosti tampona i menstrualnih uložaka možeš pročitati ovde.

gaćice za menstruaciju

Onwa menstrualna revolucija

Zato smo mi dizajnirali donji veš za menstruaciju, koji se koristi bez uložaka i tampona. Menstrualne gaće Onwa će ti omogućiti da imaš bezbrižnu menstruaciju jer ne propuštaju, dozvoljavaju tvojoj koži da diše i napravljeni su od prirodnih Oekotex materijala! Tvoja vagina će biti više nego zahvalna, što će uticati na tvoje opšte zdravlje!

Više o materijalima i sastavu menstrualnih gaćica, možeš pročitati ovde.

Osim zdravlja, Onwa menstrualni veš ti pruža da se osetiš vrlo udobno u toku menstruacije. Nećeš više osećati onu neudobnost pri stavljanju uloška koji se lepi i gde se oseća plastika. Ove gaće prijanjaju uz tvoje telo, prate tvoje pokrete, vrlo su mekane i fine. Ukoliko nemaš bolne menstruacije, garantujemo da ćeš zaboraviti da imaš menstruaciju! Jer ćeš se osećati kao onda kada obučeš svoj najudobniji veš!

Bezbrižnost će ti dakle pružiti sastav menstrualnih gaća i materijali koji zaista imaju super moći, kao i ta neuporediva udobnost u toku menstruacije. Ali to nije sve! Takođe ćeš moći da budeš spokojna jer možeš da ih nosiš u proseku između 8 i 12 sati. To znači da nećeš više morati da razmišljaš da li i kada moraš da promeniš uložak ili tampon. Zar nam se svima nije desilo makar jednom da u toku ispita ili važnog sastanka razmišljamo da li smo i kada promenile uložak ili tampon.

A zašto bi i razmišljala kada ćeš dobiti i da li imaš kod kuće menstrualnu zaštitu. Sada će ti menstrualne gaćice uvek biti na dohvat ruke, i onda kada si zaboravila da kupiš uloške ili tampone, ali i kada menstruacija neplanirano dođe ranije. Onwa menstrualne gaće možeš da koristiš više puta u toku jedne menstruacije, a uz pravilno održavanje mogu da ti traju i nekoliko godina.

O svim povoljnostima prelaska na Onwa menstrualne gaćice, možeš da saznaš više ovde.

A sada te ostavljamo da sama odabereš model i započneš ovu avanturu menjanja toga kako se osećaš u toku menstruacije, ali ne samo! Menstrualne gaćice će ti omogućiti bolje zdravlje intimnih delova i reproduktivnog sistema, što će svakako imati uticaj na tvoj život i van perioda menstruacija. Ali i na novčanik! Jer korišćenjem isključivo menstrualnih gaća, možeš uštedeti i preko 7000 dinara godišnje!

Poruči menstrualne gaćice

0
    0
    Tvoja korpa
    Tvoja korpa je praznaPovratak u kupovinu
    []