Kako ulošci i tamponi zagađuju životnu sredinu? - ONWA

Kako ulošci i tamponi zagađuju životnu sredinu?

Ulošci i tamponi zagađuju i životnu sredinu, osim što su i vrlo štetni po zdravlje žena, brojne studije pokazuju.

Plastika prožima savremeni život, a proizvodi za menstruaciju nisu izuzetak. Od sredine XX veka, mnogi tamponi i menstrualni ulošci u svom osnovnom sastavu sadrže plastiku. Procenjuje se da većina sadrži 90% plastike.

Teško je proceniti koliko tačno plastičnog otpada dolazi od menstrualnih proizvoda, delom zato što je on označen kao medicinski otpad, te zato ne postoji njegovo zvanično praćenje, a delom i zato što jako malo istraživanja postoji u vezi sa ovim, posebno statistički gledano na globalnom nivou. Ali procene za određene razvijene zemlje postoje i zapanjujuće su: samo u 2018., žene u SAD-u su kupili 5,8 milijardi tampona. Tokom života, jedna žena iskoristi između 5 000 i 15 000 uložaka i tampona, od kojih velika većina završi na deponijama kao plastični otpad.

Jednogodišnji proizvodi za jednokratnu upotrebu ostavljaju 5,3 kilograma CO2. Tamponi i menstrualni ulošci i njihova ambalaža stvaraju više od 200.000 tona otpada godišnje. Štaviše, plastičnim supstancama iz menstrualne zaštite može trebati 500 do 800 godina da se razgrade. Proizvodnja uložaka i tampona takođe zahteva korišćenje puno resursa, u najvećem procentu vodu.

menstruacija

Istraživanja iz Velike Britanije

Studija WEN., rađena u Ujedinjenom Kraljevstvu daje nam bolji uvid u to koliko i kako se menstrualni tamponi i ulošci bacaju. Treba imati u vidu da se brojke značajno razlikuju od zemlje do zemlje. Iako žene iz onih razvijenih nisu pošteđene menstrualnog siromaštva, odnosno nemogućnosti da sebi obezbede svakog meseca menstrualnu zaštitu, svakako se mnogo manje menstrualne zaštite koristi u siromašnim zemljama. Loša vest za žene, koje ponekad i svoje živote rizikuju koristeći nehigijenske metode zaštite, manje loša vest za životnu sredinu.

Kako ulošci i tamponi zagađuju životnu sredinu

Procenjuje se da se 1,5-2 milijarde menstrualne zaštite baci u britanske toalete svake godine.

 • Svake godine u Velikoj Britaniji ima otprilike 370.000 začepljenja kanalizacije, od kojih je do 80% uzrokovano upravo menstrualnim zaštitama, ali i mastima, uljima, maramicama, sanitarnim otpadom i drugim predmetima koji su za jednokratnu upotrebu. Velika Britanija troši 88 miliona funti godišnje da odblokira kanalizacije.
 • Čak 51 triliona mikroplastičnih čestica – 500 puta više od zvezda u našoj galaksiji — zasipaju naše okeane i mora, ozbiljno preteći morskom svetu.
 • Mikroplastika je vrlo štetna zato što se pri njenoj razgradnji otpuštaju toksični aditivi u okean, a istovremeno deluje poput sunđera koji upija druge štetne hemikalije iz morske vode. To ih čini vrlo otrovnim zalogajem za ribe, morske sisare, ali i ljude.
 • Plastični otpad svake godine ubije do 1 milion morskih ptica, 100.000 morskih sisara, morskih kornjača i bezbroj riba. Plastika ostaje u našem ekosistemu godinama, oštećujući hiljade morskih stvorenja svakog dana.
 • Društvo za očuvanje mora iz Velike Britanije iznosi zaključke istraživanja i rada na terenu. Na svakih 100 m očišćene plaže, oni su pronašli 4 menstrualna uloška, zajedno s 1,2 korištena tampona i aplikatora. To je u proseku 4,8 komada menstrualnog otpada na 100 metara plaže u Velikoj Britaniji.

 

Kako ulošci i tamponi zagađuju životnu sredinu

Kako tamponi zagađuju životnu sredinu

Tamponi, koji se ubacuju u vaginalni kanal i šire dok upijaju menstrualnu krv, jedan su od najgorih proizvoda kada je reč o uticaju na životnu sredinu. Većina tampona je napravljena od upijajućih materijala poput plastike, ili mešavine pamuka i sintetičkih vlakana. Oni su umotani u plastiku i često imaju plastične vezice od poliestera ili polipropilena, ali i plastični aplikator.

Plastika koja se koristi u aplikatorima tampona napravljena je od polietilena niske gustine (LDPE), zagađivača štetnog po okolinu koji zahteva energetski intenzivnu obradu. Emisije fosilnih goriva iz proizvodnje plastike su najštetnije za životnu sredinu, a iako su aplikatori napravljeni od materijala koji mogu da se recikliraju, oni to nisu, jer se smatraju medicinskim otpadom.

Aplikatori za tampone su tehnički nepotrebni, ali su nas proizvođači, na neki način, naterali da ih koristimo zbog sramote koje žene (treba da) osećaju kada dolaze u kontakt sa svojim genitalijama i menstrualnom krvlju.

Tamponi za jednokratnu upotrebu mogu biti sačinjeni od 90% plastike i iznose ekvivalent četiri plastične kese za kupovinu u jednom proizvodu za jednokratnu upotrebu. Ako izračunate, to znači da žene koje koriste 20 ili više tampona tokom svake menstruacije, iskoriste ekvivalent 80 plastičnih kesa po ciklusu.

Kada se tamponi i aplikatori bace u toalet, mogu završiti u okeanu kada kanalizacijski sistemi zakažu (što je neretko slučaj u svim zemljama sveta) i tako naškode ekosistemima. Tamponima mogu uzrokovati zdravstvene komplikacije ili smrt kada ih životinje progutaju. Kada hemikalije koje se koriste u tamponima, kao što je na primer hlor dioksin, završe na deponijama, takođe ih na kraju upije zemlja i ispuštaju se kao zagađenje u podzemne vode i vazduh. A kada je to slučaj, oni nam se vrate u organizam kroz hranu i vodu.

Uticaj na žensko zdravlje

Jedna od najopasnijih hemikalija koja se nalazi u menstrualnim proizvodima je svakako dioksin, koji se stvara pri hemijskim procesima (jedan od najotrovnijih toksina, a koji je Evropska Unija zabranila za korišćenje). Mnoge bolesti i medicinska stanja, kao što je endometrioza, povezana su sa izlaganjem dioksinu i hemikalijama koje ometaju endokrini sistem. Čak i male količine u proizvodima za menstruaciju, koje se tokom životnog veka nagomilavaju u telu, mogu biti vrlo štetne i opasne po zdravlje žena.

Osim ovih štetnih sastojaka, u tamponima su pronađeni i tragovi pesticida i insekticida. Ostaci glifosata (verovatnog kancerogena) koji se koristi kao aktivni sastojak u određenim sredstvima za ubijanje korova pronađeni su u menstrualnim ulošcima i tamponima u Francuskoj i Argentini.

Kako je došlo do ovoga?

Kroz istoriju, žene su koristili prirodne materijale kao što su ostaci tkanine, lišće, morske sunđere, mekane kore ili pak druge predmete dostupne i dovoljno upijajuće za menstruaciju. Mnoge žene danas, koje nemaju pristup adekvatnim sanitarnim proizvodima, ali ni protočnoj vodi i dalje se oslanjaju na nesigurne zaštite.

Kompanije su prvobitno plasirale proizvode za jednokratnu upotrebu kao neophodan alat za moderne zaposlene žene koje su htele da budu diskretne po pitanju menstruacije. Privlačnost i sveprisutnost jednokratnih proizvoda rasla je kako je sve više žena ulazilo u radnu snagu. Proizvodi su nudili i praktičnost – bili su lako dostupni u mnogim apotekama – i diskreciju – žene nisu više morale da brinu da li će im krpa koja sakuplja menstrualnu krv ispasti dok idu s posla do kuće.

Opsesija diskrecijom nije napuštala ni žene ni kompanije koje su proizvodile menstrualne uloške. Tokom 1920-ih, Johnson i Johnson su štampali nešto kao letke u reklamama svojih časopisa za svoje higijenske uloške marke “Modess”. Žene bi ih isekle i tiho predavale preko pulta apoteke, a zauzvrat bi dobijale gotovo neobeleženu kutiju. Da niko ne primeti da se radi o proizvodu za menstruaciju.

„Od početka su kompanije gurale ideju da je način na koji se može biti moderna žena upravo korišćenje ovih novih proizvoda za menstruaciju za jednokratnu upotrebu“, kaže Sharra Vostral, istoričarka sa Univerziteta Purdue.

Menstruacija i zaštita – šta su nam rešenja?

Istraživanja pokazuju da su menstrualna čašica, platneni ulošci, kao i menstrualne gaćice značajno bolja rešenja ne samo za životnu sredinu, već i za žensko telo. Sva tri proizvoda, bez obzira na to što im itekako treba voda pri pravljenju, ali i pri korišćenju, ostaju mnogo bolja rešenja od jednokratnih menstrualnih uložaka i tampona.

menstrualne gaćice

Menstrualne gaćice

Menstrualno donje rublje je donje rublje za višekratnu upotrebu s više upijajućih slojeva tkanine za upijanje menstrualne krvi. U zavisnosti od toga koliko menstrualna krv curi, menstrualne gaćice se mogu nositi celi dan. Prosek nošenja im je između 8 i 12 sati, a kako bi sigurnost i udobnost bile veće tokom dana kada menstrualna krv curi više, ali i onih kada curi manje, brend Onwa razvio je dva modela za dva različita curenja.

Model Comfy napravljen je za žene koje imaju normalnu menstruaciju ili za one dane kada ne znamo da li ćemo dobiti menstruaciju. Slojevi su toliko tanki, da se razlika između najudobnijeg veša i ovih gaćica ni ne primeti.

Super Power model je napravljen za žene koje imaju obilnu menstruaciju ili za noć za sve tipove menstruacije. Njegova upijajuća moć je udvostručena duplim slojem bambusa koji omogućava bezbrižnost.

U oba modela se nalaze Oekotex materijali, što znači da u njihovom pravljenju nisu korišćene štetne supstance.

Procenjuje se da je u proseku potrebno 4 para menstrualnih gaćica za jednu menstruaciju. Kako jedan par može da traje oko 5 godina, ta 4 para će zameniti između 700 i 1300 menstrualnih uložaka ili tampona. Kako se radi o Oekotex materijalima, njihova razgradnja je kasnije mnogo brža.

Poruči menstrualne gaćice

0
  0
  Tvoja korpa
  Tvoja korpa je praznaPovratak u kupovinu
  []