Da li su nam tamponi neprijatelji? - ONWA

Da li su nam tamponi neprijatelji?

Od mikoza, gljivica, poremećene flore, preko svrabova, do stalnog odlaska kod ginekologa u potrazi za trajnijim rešenjem, problema na našim intimnim delovima zaista zna da bude na pregršt. I dok uvek krivca tražimo u ishrani, prehladama, hladnoći, higijeni, šta ako se on upravo nalazi u zaštiti koju koristimo jednom mesečno – tamponima ili menstrualnim ulošcima?

Tamponi, naši intimni neprijatelji, naslov je dokumentarca koji je 2017. godine izašao u Francuskoj, bio prikazan na nacionalnoj televiziji i od tada bespovratno uzdrmao javnost.

Spoznaja odakle dolaze brojni problemi na intimnim delovima, naveo je brojne devojke i žene u Francuskoj da traže rešenja. Danas, preko milion Francuskinja prešlo je na korišćenje menstrualnih gaćica, kao i ekoloških, odnosno bio tampona i menstrualnih uložaka.

A evo i zašto.

Da li su tamponi štetni po naše zdravlje?

Kreatorka i režiserka ovog dokumentarca, Odri Gloge, želela je da sazna zašto kompanije koje prave menstrualne uloške i tampone, kategorički odbijaju da stave sastav na pakovanja ovih proizvoda. Veoma neobično, složićeš se. Da li je moguće da su napravljeni isključivo od pamuka? Zašto su beli i kako se u fabrikama dolazi do te beline? Koje se sve supstance koriste pri njihovom pravljenju, a koje pri izbeljivanju? Šta zapravo upija našu menstrualnu krv?

Metoda istraživanja

Odri Glogen je svoje istraživanje podelila u nekoliko važnih stavki.

Najpre je angažovala privatnu laboratoriju koja je analizirala 5 najvećih kompanija tampona koje su najrasprostranjenije i najprodavanije u najvećim supermarketima. Otkrili su da se u tamponima koje najviše koristimo nalazi preko 33 štetnih hemijskih supstanci! Odri Glogen je odabrala dve za detaljno istraživanje i krenula njihovim tragom. Želela je da sazna odakle tačno dolaze, gde i kako nastaju, zašto se nalaze u tamponima.

Veliki deo njenog istraživanja podrazumeva takođe razgovor sa ženama koje su imale teške bolesti upravo zbog negativnih uticaja tampona na njihova tela. Te žene su žrtve sindroma toksičnog šoka, bolesti potencijalno opasne po život, ukoliko se ne otkrije na vreme.

Ona je takođe razgovarala sa političarkama iz Evropskog parlamenta koje su se još krajem 90tih godina prošlog veka borile i insistirale na tome da na pakovanjima bude transparentno stavljen sastav tampona i uložaka.

Ako se zapitaš, uvidećeš da na hrani i lekovima imamo ispisan sastav. Zašto onda to ne bi bio slučaj sa tamponima i ulošcima? Evropski parlament je odbio usvajanje zakona po kome bi žene imale pravo da znaju iz čega se sastoje zaštite koje koriste jednom mesečno.

Koje se tajne kriju iza ove tišine? I ne samo tišine, već i skrivane tajne iza koje se stoje političari u Evropskom parlamentu!?

Ako znamo da industrija koja proizvodi tampone i uloške godišnje zaradi preko 30 milijardi dolara, vrlo lako dolazimo do odgovora na ova pitanja.

Štetne supstance u tamponima

Dioksin

U tamponima je pronađen dioksin. Radi se o supstanci koju je Svetska zdravstvena organizacija uvrstila u 10 najopasnijih hemikalija po zdravlje ljudi. On može uzrokovati rak, biti uzrok brojnih hormonalnih poremećaja, ali i endometrioze.

Potrebno je, takođe, znati da naše vagine imaju jako veliku moć upijanja. Pomislite samo na vaginalete koje stavljamo. Moguće je uzeti određene lekove i oralnim putem, ali je njihova efikasnost veća ukoliko ih direktno stavimo u vaginu. A sada zamislite supstance u tamponima.

Ali, da objasnimo odakle dioksin u tamponima. Tamponi imaju magičnu upijajuću moć ne zbog pamuka, kako bismo mogle da verujemo, već zbog celuloze. Celuloza je braon boje, te se ona izbeljuje. Upravo se pri procesu izbeljivanja koriste hemikalije, pri čemu se stvara dioksin.

da li su tamponi štetni

Dodatna istraživanja

90tih godina prošlog veka, utvrđeno je da u tamponima ima 200 puta više dioksina nego što je to dozvoljeno. Monopol nad proizvodnjom i obradom celuloze, koja ide u tampone, drži fabrika koja se nalazi u SAD-u, na Floridi. Skoro sva celuloza za sve najveće marke tampona, dolazi upravo iz ove fabrike.

Odri Glogen je, sa svojim timom, otišla na Floridu u želji da razgovara sa predstavnicima proizvođača celuloze. Njene pozive su kategorički odbijali. Tako je ona došla do Dženis Bler, bivše radnice ove fabrike i uzbunjivačice. Kako već možeš da pretpostaviš, Blerova je dobila otkaz. A razlog je bio taj što je kompanija tvrdila da više ne koristi hlor dioksid iz koga se dobija dioksin, dok je Blerova našla podatke u zvaničnim dokumentima firme da je to laž. Ona je uspela da iznese sva važna dokumenta u kome su bile nabavke ovih supstanci, njihova količina na stanju, kao i promene istih, koje su ukazivale na konstantno i veliko korišćenje hlor dioksina. Ova dokumenta pokazuju prisustvo ovih supstanci u periodu između 2013. i 2015. godine, nakon čega je ona bila primorana da napusti svoje radno mesto. Vrlo je verovatno da se od tada ništa nije promenilo, za šta je dodatni dokaz to što kreatorka dokumentarca nije uspela nikog da ubedi da daju zvaničnu izjavu.

Ftalati

Drugi element vrlo štetan po zdravlje žena su svakako ftalati. Ove supstance je Evropska Unija zabranila i odobrila korišćenje samo pod vrlo posebnim uslovima. Ftalati mogu da izazovu rak, kao i neplodnost kod žena.

Paralelno sa odlaskom Glogenove u SAD, na Harvardu je rađeno istraživanje u vezi sa pobačajima. Utvrđeno je da do mnogih pobačaja dolazi zbog velike količine ftalatesa u telu žena. Takođe su utvrdili da ftalatesa ima u telu žena u mnogo većoj količini za vreme menstruacije i nisu razumevali odakle oni zapravo dolaze. Razgovorom dva istraživačka tima, došli su do zaključka da ova supstanca dolazi iz tampona i menstrualnih uložaka.

tamponi

Menstrualne gaćice kao rešenje

Ovde smo pomenuli svega dve supstance od 20-30 zapravo štetnih koje se nalaze u tamponima. Dakle, situacija je vrlo opasna. I, iako mnogi tvrde kako svih ovih supstanci ima, ali u vrlo maloj količini, mislim da je važno da shvatimo da, tampone ili menstrualne uloške koristimo svakog meseca po nekoliko dana. Štetne supstance iz njih mogu da se nagomilaju u organizmu. Mesec po mesec, godina po godina, decenija po decenija… Verovatnoća je ipak mala da svi organizmi svih žena budu potpuno imuni na ove sastojke.

Donji veš za menstruaciju Onwa

Upravo zato smo zbog svega gore navedenog odlučile da donesemo rešenje svim ženama koje reše da se oslobode toksičnih supstanci iz tampona i menstrualnih uložaka.

menstrualne gaćice

Menstrualne gaćice će ti doneti spokoj kakav još uvek nisi imala! Naime, one su napravljene od Oekotex materijala, što znači da za njihovu proizvodnju nisu korišćene štetne supstance potencijalno opasne po zdravlje. Dakle, možeš u velikoj meri da smanjih potencijalnu opasnost od mikoza, svrabova, ali i mnogo opasnijih bolesti i hormonskih poremećaja. Na prvom mestu, odabirom menstrualnih gaćica, odabraćeš za sebe zdravlje. A šta nam je na prvom mestu, ako ne upravo to?

Ovaj donji veš za menstruaciju se sastoji od visokoupijajućih materijala, koji imaju super moći. Ali zaista! Jedan od dva super heroja sa super moćima je bambus koji ima antialergijska i antibakterijska svojstva, odlično upija, i prirodno eliminiše neprijatne mirise! Drugi materijal super heroj je nepromočivi, koji ne samo da će ti pružiti sigurnost, jer tvoja menstruacija neće procureti, već i eliminiše vlažnost, koja je odlično tlo za razmnožavanje bakterija.

Pri koncipiranju Onwa menstrualnog veša, jako nam je bila važna udobnost. Kada budeš nosila ove menstrualne gaćice, nećeš više imati onaj čudan osećaj da nosiš plastiku, da te nešto žulja i da ti smeta.

Kako imaju veliku moć upijanja i odstranjivanja vlažnosti, možeš ih nositi između 8 i 12 sati!

Tako da s jedne strane imaš ogromnu uštedu, jer iste možeš da nosiš i do dva puta u toku jedne menstruacije, dok s druge nećeš više brinuti da li imaš kod kuće tampone ili uloške, a iznenada ti stigne menstruacija.

Procenjeno je da samo u SAD se godišnje baci preko 20 milijardi tona uložaka i tampona, koje, kao što si pročitala, imaju mnogo plastike i štetnih supstanci u sebi. Dakle, njihovim korišćenjem, ne samo da štetimo svom telu i opštem zdravlju, već i zdravlju planete! Menstrualne gaćice su tu kao ekološko rešenje i ovog problema!

Odaberi za sebe zdravlje, udobnost i uštedu! Odaberi za sebe Onwa menstrualne gaćice koje će ti pružiti sigurnost, bezbrižnost i udobnost sa kakvim se do sada nisi susrela u toku menstruacije.

Poruči menstrualne gaćice

0
    0
    Tvoja korpa
    Tvoja korpa je praznaPovratak u kupovinu
    []