Poremećaji sna tokom menstruacije: Zašto se dešavaju i kako ih prevazići?

Da li vam se dešava da se okrećete u krevetu celu noć i imate osećaj da niste spavali? Niste sami. Prema istraživanjima, čak 62% žena ima problema sa snom u danima pre i tokom menstruacije. Ovaj fenomen se zove menstrualna nesanica, a uzrokovan je pre svega promenama u nivou hormona.

Naime, naš san je regulisan hormonima, pre svega melatoninom, koji se proizvodi tokom noći i pomaže nam da zaspimo. Međutim, menstrualni ciklus utiče na njegovu proizvodnju. U prvoj fazi ciklusa (folikularnoj fazi), nivo estrogena je viši, a telesna temperatura niža, što pospešuje lučenje melatonina i olakšava spavanje.

Ali tokom druge faze ciklusa (lutealne faze), nivo progesterona raste, što podiže telesnu temperaturu i ometa lučenje melatonina. Zbog toga dolazi do otežanog uspavljivanja i čestih buđenja. Ove hormonalne promene, uz bolove u stomaku, nadutost, stres i druge simptome PMS-a, čine spavanje znatno izazovnijim tokom menstruacije.

Koliko sna zapravo gubimo tokom menstruacije?

Istraživanja pokazuju da žene tokom menstruacije spavaju 1 do 2 sata manje po noći u poređenju sa ostatkom ciklusa. Na godišnjem nivou, to znači gubitak oko 4 dana sna, a tokom života žene izgube i do 5 meseci sna zbog menstrualne nesanice.

Šta možete da uradite da poboljšate san tokom menstruacije?

Iako ne možemo u potpunosti izbeći hormonalne promene, postoje načini da poboljšamo kvalitet sna u ovom periodu. Evo nekoliko saveta:

  1. Održavajte redovan raspored spavanja – Trudite se da idete na spavanje i budite se u isto vreme svakog dana, čak i vikendom.
  2. Izbegavajte ekrane pre spavanja – Svetlost ekrana ometa proizvodnju melatonina, pa pokušajte da sat vremena pre spavanja izbegavate telefone, kompjutere i televizore.
  3. Tehnike disanja i opuštanja – Primenite jednostavne vežbe disanja ili meditacije pre spavanja kako biste smirili telo i um.
  4. Održavajte temperaturu sobe na oko 19°C – Hladnija soba pomaže telu da postigne idealnu temperaturu za san.
  5. Smanjite unos kofeina i stimulansa – Izbegavajte kafu, čaj, alkohol i druge stimulativne napitke nekoliko sati pre spavanja.

Menstrualne gaćice mogu da omoguće da se osećaš bezbrižnije za vreme menstruacije i da samim tim makar ne misliš na jednu od mnogobrojnih stvari na koje moramo da mislimo. To je zato što su sigurnije, ali i udobnije od uložaka ili tampona. Za spavanje i veću sigurnost, preporučujemo ti Super Power gaćice koje imaju dupli upijajući sloj i zamenjuju do 5 običnih uložaka. Kako i sama znaš, uložak ili tampon treba da menjaš na 3-4 sata zbog njihovog lošeg sastava, a pošto spavaš, nosiš uložak a da je to štetno za tvoje zdravlje. Ovde će ti gaćice biti odličan saveznik i pomoći da imap potpuno bezbrižnu menstruaciju i moći makar malo mirnije da spavaš!

Poruči menstrualne gaćice

0
    0
    Tvoja korpa
    Tvoja korpa je praznaPovratak u kupovinu
    []