Mali vodič za preživljavanje za vreme PMS-a - ONWA

Mali vodič za preživljavanje za vreme PMS-a

Mnoge devojke i žene pate od simptoma koji najavljuju dolazak menstruacije, čuvenog PMS-a. Kako bi se bolje preživeo taj period koji je praćen menstruacijom – dakle stvari se nužno ne poboljšaju brzo, mi vam donosimo neke prirodne savete za ublažavanje simptoma PMS-a.

Šta je predmenstrualni sindrom, odnosno PMS?

„Predmenstrualni sindrom (PMS) spaja skup fizičkih i psihičkih simptoma koji počinju nekoliko dana pre menstrualnog ciklusa. i obično se završava nekoliko sati nakon početka menstruacije. Disforični poremećaj je oblik PMS-a u kojem su simptomi toliko jaki da mogu ometati rad, društvene aktivnosti ili odnose sa drugima.” Definicija iz medicinskog priručnika!

Diskreditovani menstrualni poremećaj

U studiji objavljenoj 2018. godine, američki naučni časopis The Lancet navodi da 1 od 5 žena (= 365 miliona) pati od teških menstrualnih grčeva, ili da 1 od 10 žena (= 186 miliona) pati od endometrioze. Dok Alchajmerova bolest pogađa 45 miliona ljudi, autizam 31 milion, ili psorijaza 65 miliona. Čisto da ti približimo brojke…

Impresivna klinička slika fizičkih i psihičkih simptoma

Predmenstrualni sindrom odgovara svim simptomima koje trećina žena doživljava nekoliko dana pre početka menstruacije. Iako ne postoji konsenzus definicija, identifikovano je skoro 200 fizičkih ili psihičkih simptoma, od kojih su najčešći:

Na fizičkom nivou:

umor, nedostatak energije

bolno oticanje grudi

glavobolje i migrene

vrtoglavica i nesvestica

grčevi u stomaku ili težina u donjem delu stomaka

nadimanje

mučnina

oticanje stopala i šaka, osećaj uboda u šakama i stopalima

bol u leđima

blago povećanje telesne težine, sa nezadrživom željom za određenom hranom

zatvor

osip na koži tipa akni ili herpesa

Na psihološkom nivou:

razdražljivost

nervoza ili uznemirenost

poteškoće sa koncentracijom

anksioznost

agresivnost, razdražljivost sa izlivima besa

promene raspoloženja

emocionalnost

gubitak pamćenja, konfuzija

hipersomnija ili nesanica, otežano uspavljivanje ili periodi budnosti u toku noći

društvena izolacija, čak i depresija

Ako ste jedna od 20 do 30% žena koje pate od svih ili nekih od ovih tegoba, toplo vam savetujemo da razgovarate sa svojim doktorom ili doktorkom.

Kako ublažiti predmenstrualni sindrom?

Oko 85% žena iskusi fizičke i emocionalne simptome pre menstruacije, iako ne postoji čudesno rešenje, evo nekoliko saveta kako da bolje preživite ovaj period u iščekivanju menstruacije koja nekad ipak donese olakšanje, makar za raspoloženje. A ako koristiš menstrualne gaćice Onwa, onda znaš da je to još jedna od stvari koja doprinosi lakšoj i udobnijoj menstruaciji.

Važnost zdrave ishrane

Iscrpljenost i loše raspoloženje nas zapravo vrlo često navedu da pribegnemo šećernim grehovima, a koji nažalost samo pogoršavaju simptome. Zaista, ishrana je važna na dnevnoj bazi za kvalitetan menstrualni ciklus. Rafinisani šećer, u prevelikim količinama, dovodi do energetskog vrhunca praćenog slomom koji utiče na varenje, umor i raspoloženje tokom menstruacije.

Sledećeg meseca probaj da zameniš rafinisane šećere i brzu hranu jelima bogatim vitaminima i proteinima. I ne treba da zaboravimo da se dobro hidriramo! Sveža voda, biljni čajevi, domaći smutiji… i držimo se podalje od kafe, energetskih napitaka i alkohola koji sužavaju krvne sudove i dehidriraju naše telo.

Vruća kupka zlata vredna 

Vruća kupka će te zasigurno opustiti! Možete dodati so za kupanje, eterična ulja i upaliti omiljenu sveću…

Ako pak nemaš kadu ili jednostavno ne voliš kupke, što možemo da razumemo, termofor na stomaku, topao napitak i vruć tuš mogu itekako ublažiti grčeve! 

Dobar san

Problemi sa spavanjem su veoma česti pre menstruacije. A kada je noć loša, onda ni raspoloženje ne može da bude fantastično, složićeš se…

Dakle, ako postoji trenutak kada bi trebalo da se potrudiš da ne ostaneš na Netflix-u do kasno u noć, to je tokom dana koji prethode menstruaciji, kada hormonske promene utiču na tvoj nivo energije. Dobrih 8-9 sati sna će ti pomoći da se osećaš osveženo i osnaženo za novi dan.

Sport

Kada im se približi menstruacija, većina žena ne želi da trči polumaraton, što je potpuno razumljivo. Imamo manje energije, te i želja za bavljenjem sportom opada. Mnoge od nas (priznajemo, i nama se to dešava) ni ne razmišljamo o fizičkoj aktivnosti i prepuštamo se kolačima u krevetu. Međutim, sport može biti veoma koristan. Joga, ples, vožnja bicikla, šetnja, svakako i treba da bude neka lakša vežba! 

Vežbanje oslobađa endorfine i dovodi kiseonik do mišića, pa čak i u matericu!

I šta god da se desi, nema ništa bolje od menstrualnih gaćica i tokom sportskih aktivnosti (ili samo u krevetu), koje ne izazivaju trenje i održavaju nas suvim zahvaljujući svom kapacitetu upijanja!

De-dramatiziranjem i oslobađanjem krivice

Prema autorki “Male enciklopedije menstruacije“, Silvije Vaisman, što više svoju menstruaciju doživljavamo slobodno, naravno, bez tabua ili sramote, manje ćemo patiti od PMS-a. Ona smatra da što više volimo i prihvatamo sebe, imamo manje bolova i promena raspoloženja tokom perioda koji prethodi menstruaciji. Hm, u neku ruku ima smisla, ali ga svakako uzimamo sa rezervom, jer easier said than done!

Usudi se da pričaš o PMS-u oko sebe

Nekad je prosto najlakše i vrlo oslobađajuće reći da si u PMS-u, da se ne osećaš najbolje i da treba da dobiješ. Ne samo da će te okruženje bolje razumeti, već ćeš i učestvovati u razbijanju tabua u vezi sa menstruacijom. Probaj da odvojiš vreme za sebe, uradi neke od stvari koje će ti olakšati ne samo PMS, već i menstruaciju, ma koliko nekad bile teške, kao što je isključivanje ekrana i raniji odlazak u krevet ili bavljenje sportom. Daj sebi šargarepicu i nakon nečeg dobrog za sebe, odvojite vreme i za neki ,,slatki greh”.

Poruči menstrualne gaćice

0
    0
    Tvoja korpa
    Tvoja korpa je praznaPovratak u kupovinu
    []