Bol pri seksualnom odnosu zbog čega nastaje i kako ga se rešiti - ONWA

Bol pri seksualnom odnosu zbog čega nastaje i kako ga se rešiti

Kada je seks bolan, a nelagodnost te sprečava da osetiš zadovoljstvo, potpuno je prirodno da ne želiš da ga imaš prečesto. A zatim upravo taj bol može dovesti do osećaja stida, izolacije, pitanja da li je sa tobom sve u redu, da čak i odnos sa partnerom ili partnerkom dovedeš u pitanje. Ako je ovo tvoj slučaj, znaj da nisi jedina koja prolazi kroz ovo, nisi ni za šta kriva, a postoje načini da se bol ili neprijatnost pri seksualnom odnosu smanji ili ublaži, u zavisnosti od uzroka. Evo nekoliko mogućih razloga zašto se bol javlja. 

1. Nedostatak vlažnosti može povećati bol tokom prodornog seksa. Ovo se može desiti zbog hormonskih fluktuacija tokom menstrualnog ciklusa, ali i perimenopauze i menopauze. Dobar lubrikant svakako može pomoći, ali i duža predigra. 

2. Vaginizam je kada se zidovi vagine zategnu neposredno pre penetracije ili su stalno stisnuti, izazivajući bol tokom seksualnog odnosa. Vaginizam može biti rezultat seksualne traume, ali ne samo. Svesno ili podsvesno, možda se ne osećaš emocionalno sigurno u svojoj vezi, a tvoje telo itekako može da reaguje zatezanjem zidova vagine. Telo je itekako pametno!

Šta može pomoći: Razgovaraj sa licenciranim seksologom ili jednostavno psihoterapeutom ili psihoterapeutkinjom, jer, kao što smo već rekle, u korenu problema mogu biti i neke psihološke nedoumice i blokade koje se mogu rešiti razgovorom sa stručnim licem.

Oralna stimulacija i druga nepenetrativna uživanja sa drugom osobom mogu ti doneti zadovoljstvo kada je vaginalni seks bolan. Ko kaže da seks uvek mora da uključi penetraciju? Ovo bi mogao biti odličan trenutak da istražiš sve erogene delove svog tela i da u to uključiš i neke igračke, vibratore, itd… Why not!

Sada postoje i takozvani ,,vaginalni dilatatori” koji se koriste za lečenje vaginizma. Oni nežno masiraju zidove vagine kako bi pomogli mišićima da se opuste. Neki setovi vaginalnih dilatatora nude nekoliko uređaja nalik na dildo različitih veličina. Tu su i neki koji imaju štapić koji se postepeno širi iznutra — tvojim tempom. U brojnim zemljama postoje fizioterapeuti i fizioterapeutkinje koje se usko bave problemima sa matericom, ožiljcima od epiziotomije, pripremanje intimnih delova i vagine za porođaj, ali i radu na vaginalnom zidu radi njegovog opuštanja prilikom seksualnog odnosa. Kod nas to još nije rasprostranjeno, dok je u nekim zemljama Evropske Unije ovo čak i pokriveno zdravstvenim osiguranjem!

Takođe te može interesovati tekst Klitoris.

3. Endometrioza nastaje kada tkivo slično sluzokoži materice raste na spoljašnjoj strani materice umesto na unutrašnjoj. Ovo tkivo izbacuje krv koja ostaje oko spoljašnje strane materice i očvršćava. Ako je ovo tkivo indirektno uznemireno – kroz duboki penetrativni seks – to može izazvati bol u celom karličnom predelu koji može trajati nekoliko minuta, sati ili dana. Napomena: Ne oseća svaka žena sa endometriozom bol tokom odnosa.

Šta može pomoći: Razgovarajte sa svojim lekarom o svom bolu. Postoji opcija operacije pri kojoj se uklanja dodatno tkivo i koja može smanjiti simptome, ali nije uvek efikasna i nekad se endometrioza vrati.

Takođe te može interesovati tekst Vagina i mitovi.

Mi napominjemo da se uvek konsultuje ginekolog ili ginekološkinja ako osetiš bol ili nelagodnost tokom seksualnog odnosa. I ako ne dođeš odmah do tebi prihvatljivih rešenja, ne odustaj i potraži neku stručniju pomoć!

Šaljemo ti neke preporuke koje ti mogu biti korisne:

 1. Bloginja Marijana deli savete u vezi sa seksom na svom Instagram profilu, a ima i razne edukacije, pa možeš da pogledaš šta to sve sjajno radi!
 2. Serija Sex Education – iako ne govori direktno o bolu pri seksualnom odnosu, ova serija ruši brojne tabue u vezi sa istim.
 3. Sex, love and Goop – dokumentarac na Netflixu koji ti itekako može dati brojne ideje!

I za kraj podsećanje… Neko drugi će te najbolje upoznati i znati da doprinese tvom ličnom seksualnom zadovoljstvu samo onda kada si ti prva ta koja zna sebe da zadovolji! Zato počasti sebe vibratorima, lubrikantima, uljima za masažu i nađi vremena za samozadovoljstvo. Toliko je važno izdvojiti vreme za sebe i istraživanje svoje seksualnosti i bez partnera ili partnerke!

Poruči menstrualne gaćice

0
  0
  Tvoja korpa
  Tvoja korpa je praznaPovratak u kupovinu
  []