Endometrioza - ONWA

Endometrioza

Endometrioza nije mnogo poznata, o njoj se retko priča, često se ni ne dijagnostikuje ali se ipak, na svu sreću, sve se više spominje kroz popularnu kulturu zahvaljujući podizanju svesti o tome da je žensko zdravlje vrlo važno. 

Procenjuje se da od endometrioze boluje 1 od 10 žena. Često opisana kao bolna menstruacija, endometrioza je stanje zbog kojeg mnoge žene itekako pate.

Šta je endometrijum?

Endometrijum je sluzokoža koja oblaže unutrašnji zid materice. Tokom ciklusa i pod dejstvom hormonskih pikova, ona se zgušnjava kako bi pripremila teren za moguću trudnoću. Ako nema oplodnje, raspada se i krvari.

Kod žena sa endometriozom, ćelije slične tkivu endometrijuma migriraju i rastu van materice. To se naziva lezija endometrioze. Tokom menstruacije, pod uticajem hormona, ovi delovi sluzokože se takođe eliminišu krvarenjem, ali se ne mogu evakuisati kao menstruacija. Ovo može izazvati ciste u pogođenim područjima izvan materice, pa otuda i bol koji neke žene doživljavaju.

Simptomi endometrioze?

U zavisnosti od toga gde se lezije ili ciste razvijaju, simptomi mogu biti različiti. Neke žene, kod kojih je bolest manja i dobro je tolerišu, nema nikakvih simptoma i u ovim slučajevima bolest se možda nikada neće otkriti, ili se može dijagnostikovati slučajno tokom pregleda ili medicinske procedure.

Najčešći simptom je intenzivan bol u karlici. Žene sa endometriozom takođe može boleti donji deo stomaka tokom ili nakon seksualnog odnosa. Endometrioza može da dovede do poremećaja tranzita (zatvor, dijareja, bol i krvarenje u stolici), do problema sa mokrenjem (peckanje i krvarenje u urinu), i čak do neplodnosti.

Kako se može lečiti?

Jednom uspostavljena, teško je potpuno iskoreniti ovu bolest. Postoje tretmani za ublažavanje simptoma ili sprečavanje napredovanja bolesti. Određeni hormonski tretmani pomažu u blokiranju menstrualnog ciklusa. Bez menstruacije, lezije endometrioze ne krvare i stoga više ne izazivaju bol.

Postoji i opcija blokiranja proizvodnje, što bi bilo veštačko izazivanje menopauze. Ovo omogućava da se lezije postepeno osuše i na kraju nestanu. Ali, kao što možeš da pretpostaviš, malo je ekstremno. Takođe je moguće pribeći operaciji za uklanjanje endometrijalnog tkiva. Međutim, ne postoji garancija da se endometrioza neće ponovo pojaviti. U ekstremnim slučajevima se moraju ukloniti zahvaćeni organi (jajnik ili materica), što dovodi do steriliteta.

U svakom slučaju je od ključnog značaja da se ulaže u istraživanja, kako bi se došlo do nekog prihvatljivijeg leka.

Ukoliko imaš jake bolove pri menstruaciji, obrati se izabranom lekaru ili lekarki ili direktno ginekologu ili ginekološkinji kako bi otkrila šta uzrokuje jake bolove. Nije nužno u pitanju endometrioza.

Za lakšu menstruaciju

Svakako se za lakšu menstruaciju odluči da pređeš na menstrualne gaćice koje se sastoje iz ultraupijajućih i zaštitnih materijala. Prvi materijal u dodiru sa kožom je pamuk. Drugi je bambus, naš poseban sastojak pun super moći. Bambus ima antialergijska i antibakterijska svojstva, omogućava prirodno odstranjivanje neprijatnih mirisa i ima veliku moć upijanja. Zaštitni sloj je dizajniran po posebnoj tehnologiji, koji ne samo da ne propušta, već i otpušta višak vlažnosti sa naših intimnih delova i time omogućava osećaj suvoće.

Jedne menstrualne gaćice Onwa se koriste između 8 i 12 sati što ipak olakšava menstrualne dane, posebno kada si u bolovima.

Poruči menstrualne gaćice

0
    0
    Tvoja korpa
    Tvoja korpa je praznaPovratak u kupovinu
    []