Strije, možemo li ih i kako odstraniti ? A prihvatiti? - ONWA

Strije, možemo li ih i kako odstraniti ? A prihvatiti?

Strije su ženska briga par ekcellence, pored one o celulitu, naravno. Želja za uklanjanjem strija je povezana sa idealizovanom predstavom tela koju društvo ima. 

Odlučile smo da ovom ,,problemu” pristupimo iz drugog ugla. Evo naših saveta za zaboravljanje strija, bilo da ovi tragovi izblede ili ostanu zauvek ugravirani u naš telesni identitet!

Upoznajte bolje svoje strije kako biste ih zavolele (ako to već nije slučaj)

Šta su strije?

Strije su lezije kože koje izgledaju kao pruge na koži, za neke izgledaju kao ožiljci. One su pravi svedoci životne istorije tela. Zaista, strije su uzrokovane brzim ili značajnim povećanjem ili gubitkom težine. Često se pojavljuju u pubertetu ili tokom trudnoće. Tako da svašta o nama govore…

Strije menjaju izgled tokom vremena. Trake, poput ožiljaka, prvo su veoma crvene, čak i ljubičaste kada se pojave. Ova ljubičasta crvena ukazuje na upalu kože. Upravo u ovoj fazi svi tretmani na telu će imati najveći efekat. Zatim postaju biserno bele.

Šta uzrokuje ove pruge na koži?

Značajno istezanje kože dovodi do kidanja kolagenih vlakana. Hormonske promene praćene slabljenjem kolagena, što olakšava pucanje kože.

Koja su osetljiva područja najviše pogođena strijama?

Strije na stomaku: One se tiču pre svega trudnica, ali i osoba čije je povećanje telesne težine više lokalizovano u ovom delu tela. Muškarci nisu pošteđeni, posebno ljubitelji piva!

Strije na leđima: Kada je povećanje telesne težine u stomaku previše značajno, to stvara napetost na koži sve do leđa i može da uzrokuje pojavljivanje strija.

Strije na dojkama: Tokom puberteta kada se dojke razvijaju, tokom trudnoće i dojenja kada se dojke povećavaju kako mleko ulazi i nadolazi.

Strije na zadnjici i bokovima: I ovde su uzroci fiziološki.

Strije na butinama: Na unutrašnjoj ili spoljašnjoj strani butina, mogu se pojaviti već u adolescenciji ili tokom nagle promene težine.

Strije ispod pazuha: Često se nalaze na donjoj strani ruke. One mogu biti uzrokovane dobijanjem mišićne mase.

Kako zaboraviti svoje strije? 

Strije su nepovratne lezije koje utiču na elastičnost kože. One su ožiljci čiji se izgled može razumno izbledeti, ali ne i izbrisati. Strije su zapravo savršeno prirodne tim pre što krase tela otprilike 80% žena i 40% muškaraca.

Kako ih ipak umanjiti?

Da biste smanjili strije, neki mali saveti i trikovi mogu ti pomoći da izblediš njihov izgled:

 1. Lekovita i antiinflamatorna svojstva aloe vere čine ovu biljku moćnim saveznikom za lepotu tvoje kože. 
 2. Ulje šipka, posebno bogato polinezasićenim masnim kiselinama, jača elastičnost i regeneraciju kože.
 3. Redovno piling može imati pozitivan uticaj na smanjenje dubine ili zapremine pruga. Moguće je napraviti jedan kod kuće sa smeđim šećerom i biljnim uljem ili puterom.
 4. Zaštiti kožu od sunca proizvodima sa odgovarajućim, čitaj visokim, zaštitnim faktorom. Izlaganje može, u stvari, naglasiti izgled strija.

Prirodna rešenja za sprečavanje strija

A kako bi sprečila pojavljivanje strija, donosimo ti nekoliko saveta:

 • Hidratiraj se svakodnevno. U proseku je potrebno 1,5 litara vode dnevno da bi se održao dovoljan nivo hidratacije. 
 • Maži kožu ujutro i uveče kako bi je hranila i poboljšala njenu elastičnost. Poželjna su određena prirodna ulja, poput ulja slatkog badema ili avokada, bogata vitaminom E. Nanesi ih kružnim pokretima, fokusirajući se na osetljiva područja kako bi podstakla proizvodnju kolagenih vlakana i stimulisala cirkulaciju.
 • Jednonedeljni piling doprinosi boljoj regeneraciji tkiva, zahvaljujući eliminaciji mrtvih ćelija.
 • Pravilna i zdrava ishrana. Obezbedi svom telu unos vitamina (posebno A i E) i esencijalnih masnih kiselina. Svakako uravnotežena ishrana sprečava prebrzo povećanje ili gubitak težine, što najviše utiče na pojavljivanje strija.

I za kraj ti šaljemo predlog za jednu umetnicu. Kako bi pomogla ženama da se izbore sa svojim strijama, Sara Shakeel nosi pozitivnu poruku o samopouzdanju. Oplemenjujući pruge šljokicama, ona otkriva njihovu skrivenu lepotu.

Poruči menstrualne gaćice

0
  0
  Tvoja korpa
  Tvoja korpa je praznaPovratak u kupovinu
  []