Ivana Popović, Mali Iv kao velika inspiracija - ONWA

Ivana Popović, Mali Iv kao velika inspiracija

Ivana Popović je velika inspiracija, najpre zbog velikog rada na sebi koji s nama, njenim pratiteljima i pratiteljkama na Instagramu nesebično deli. Njene prelepe i autentične fotografije nas neretko ostave sa pitanjem Kako tako lepo obradi fotografiju, izgleda kao neki jako dobar filter?! S vremena na vreme nam nešto skuva, podeli sa nama prelepe naočare ili outfit, preuredi stan, pokaže nam vrlo elokventne mačore, zalije svoje biljke, ali i priča o važnosti mentalnog zdravlja. Rekle bismo da Mali Iv definitivno najviše privlači svojom iskrenošću.

Ekipa Onwe je Ivanu odabrala kao jednu od brand ambasadorki i jako smo ponosni da sarađujemo sa ovakvom kreativkom! Postavili smo joj nekoliko pitanja, naravno u vezi sa menstruacijom, a čime drugim (!) i njenim navikama u vezi sa istom.

mali iv

Da li izgovaraš reč menstruacija bez stida pred drugim ljudima? A kada su tu i muškarci? Ako ti je ranije bilo neprijatno da izgovoriš ovu reč naglas, a danas više nije, kako si to promenila kod sebe?

Iskreno, ne sećam se da sam ikada imala problem da izgovorim menstruacija naglas. Možda bih radije rekla “dobila sam” ili menzis, jer mi je reč menstruacija oduvek zvučala nekako rogobatno, ali to nema veze sa stidom svakako. 
 
Kako smo naučene da je menstruacija nešto sramotno, a svakako intimno, onda i proizvode koji nam pomažu pri istoj treba da krijemo. Kada ih kupimo, na poslu, pa čak i kod kuće, ulošci i tamponi su duboko sakriveni po torbama sa kojima idemo do toaleta. Na pitanje da li sakriva uloške i tampone kada ih kupi, Ivana odgovara:

Ako ih moj dečko ne krije kada ih kupuje za mene, ne vidim razlog zašto bi ih ja skrivala. 
Možda sam jedini put videla neku reakciju prilikom kupovanja uložaka kada sam bila klinka, pa ako bi se neki tinejdžer zatekao u okruženju. Ali njima je sve smešno u tom uzrastu, pa se nisam mnogo tangirala. 
 
Na koji način živiš svoju menstruaciju? Da li su ti ti dani kao svaki drugi dan ili pak voliš da nešto ritualno posebno uradiš? Ili možda baš suprotno, da apsolutno ništa ne radiš?

Ti dani su sve samo ne kao svaki drugi dan. Prvo, proživljavam rolerkoster emocija dok sam u PMS-u, a onda drugi dan preležim celo jutro u krevetu jer ne mogu da se pomerim od bolova. Ono što mi pomaže jeste da znam da ne moram u kancelariju preko pola grada kada dobijem i obavezno napunim termofor vrućom vodom. Nema tu mnogo olakšavajućih opcija osim ušuškavanja u toplo i udobno, uz blage čajeve i masaže; malo krsta, malo jajnici.

ivana popovic

Da li se sećaš dana kada si prvi put dobila? Kako je on izgledao, ko je bio tu i kako su ti objasnili šta se dešava? Koliko je bilo edukacije na tu temu u tvom okruženju pre nego što si prvi put dobila?

Dobila sam rano, još u 5. razredu (sad shvatam da je to “rano” samo za nas milenijalce). Bila sam prilično spremna na prvu menstruaciju jer sam sa roditeljima već pričala oko svega. Tako da tu nije bilo neke tragi-komedije, samo surova realnost u vidu konstantnog proveravanja pantalona u strahu da će mi se u školi isflekati odeća od krvi. 
 
Da li si bila svesna toksičnosti uložaka i tampona? Da li si razmišljala o pronalaženju novih alternativa i kada? Da li ti uopšte standardna zaštita smeta i u kojoj meri?

Prvi put sam shvatila koliko su ulošci štetni, kada sam dobila ginekološke komplikacije nakon nošenja određenog brenda na treninge. Do tada mi uopšte nije padalo na pamet da razmišljam o alternativama, niti da gledam deklaracije. To jeste bilo baš davno i tada si kod nas mogla da kupiš samo dva brenda uložaka, ali šta drugo da ti pominjem osim da mi je nekada bilo lakše da koristim običnu vatu u mrežici. 

Da li si se nekad našla u situaciji da ne možeš da kupiš uloške ili tampone ili da moraš da biraš između ovih proizvoda i nečega drugog?

Sva sreća, ali danas nemamo te probleme. Nekada davno, definitivno da (kao što sam pomenula malo ranije), ali poslednjih godina mi se čini da je izbor proizvoda iz kategorije menstrualne higijene sve veći. 

Da imaš super moći, na koji način bi rešila problem menstrualnog siromaštva?

Hm, nisam sigurna, ali znam da bih nešto učinila po pitanju smanjenja cena tih proizvoda ili edukacije o drugim opcijama i proizvodima. Mislim, kada neka žena kaže da godišnje odvaja više od 4.000 dinara na uloške, to i ne zvuči toliko strašno. Ali uzmite porodicu gde npr. imate majku i dve ćerke, gde su primanja ispod prosečne plate u Srbiji i dobijate popriličan trošak, zar ne?
 
Na koji način su ti menstrualne gaćice promenile osećaj tokom menstruacije? Šta si o njima mislila pre prvog korišćenja, a šta o njima misliš danas?

Prva misao o njima je bila znatiželja. Nisam bila skeptična, jer sam bila upoznata sa tamponima i menstrualnom čašicom, ali ovakve gaćice nikada ranije nisam probala. Danas mislim da si napravila pravu stvar Biljo! Osećaj ženstvenosti i u tim danima koji su teški sami po sebi je težak zadatak, ali evo, uspevamo.

Poruči menstrualne gaćice

0
    0
    Tvoja korpa
    Tvoja korpa je praznaPovratak u kupovinu
    []