Klitoris - ONWA

Klitoris

Klitoris, organ o kome se toliko malo zna, mnogo šapuće, retko naglas priča.

Kroz istoriju zaboravljan, pronalažen, iznova gubljen. Organ zbog koga su žene strogo kažnjavane, zbog kog se u njih upiralo prstom, odsecan, stigmatizovan, upotrebljavan za manipulaciju nad ženama. 

Udobno se smestite, priča o klitorisu sledi!

Klitoris, organ obavijen tamom 

Zašto toliko dugo ništa nismo znali o ovom organu? Odgovor na ovo pitanje delimično leži u tome što je njegova jedina funkcija seksualno zadovoljstvo žena. Kako su, kroz istoriju, muškarci bili ti koji su odlučivali o čemu će se istraživati, ženski polni organi nisu bili na vrhu liste. 

Ali, zapravo, možemo li govoriti o nedovoljnoj zainteresovanosti, kada je zainteresovanost postojala onda kada je to određenim grupama odgovaralo za manipulaciju. Dokaz za ovo? Mnoge žene su bile nazivane histeričnim kada bi doživljavale orgazam ili pak onda kada im je on bivao uskraćen.

O klitorisu se uvek govorilo isključivo iz vizure muškarca.

Dokaz je i to što se do značajnih saznanja u vezi sa klitorisom došlo tek 1998. godine. Tako je, tek krajem XX veka.

sta je klitoris

Klitoris, sve što ste želeli da znate o ovom organu

Naziv klitoris dolazi od grčke reči kleitoris što znači „brdašce“. Tačna funkcija klitorisa otkriveni su tek 1998. godine. Tek je krajem XX veka klitoris po prvi put bio tačno definisan sa svim svojim delovima.

Klitoris je poput sante leda: vidi se samo njegov vrh. 90% njegove anatomije leži ispod kože. 2 korena od oko 10 cm okružuju mokraćni kanal i vaginu i spajaju se u ,,dugme” na površini. Ovo dugme se zove kapa, a debljine je između 4 mm i 1 cm. Ona je tu da zaštiti glavić klitorisa, previše osetljiv da bi bio direktno stimulisan.

Glavić klitorisa se nastavlja u telo klitorisa, deo koji je unutar tela žene, a koje se zatim račva u nožice klitorisa. Ove nožice idu preko vaginalnog kanala. Lukovica predvorja je deo odmah ispod tela klitorisa. Svi ovi delovi pri seksualnom uzbuđenju bubre, pune se krvlju i budu u erekciji baš kao i penis.

Od osobe do osobe, klitoris može biti manje ili više vidljiv ili pak potpuno sakriven ispod velikih usana. Nalazi se na spoju malih usana i njegov položaj u odnosu na ulaz u vaginu varira između 1 i 4 cm.

Klitoris se sastoji od jako puno nervnih završetaka, procenjuje se može da ima između 4000 i 8000, što je u nekim slučajevima čak i duplo više nego penis. Upravo su ovi nervni završeci zaslužni za žensko seksualno zadovoljstvo. Klitoris je jedini ljudski organ isključivo posvećen zadovoljstvu.

Vulva, vagina i klitoris

Da napomenemo. Vulva, vagina i klitoris su tri različite stvari. Vrlo često ceo intimni deo kod žena nazivamo vaginom, kada se on zapravo sastoji iz spoljašnjeg i unutrašnjeg dela. Spoljašnji se naziva vulva ili stidnica. Ovaj deo uključuje Venerin brežuljak, velike i male usnice, klitoris, kao i ulazak u vaginu sa žlezdama.

klitoris slika

Vagina je unutrašnja cev koja povezuje vulvu sa grlićem materice.

Sličnosti između klitorisa i penisa

Baš kao i penis, klitoris i male usne bubre pod impulsom unutrašnjih delova klitorisa koja se pune krvlju. Klitoris se stvrdne, raste i čak može poprimiti tamniju boju. Upravo ovo je ženska erekcija.

Klitoris u erekciji može, u nekim slučajevima, biti veličine penisa u erekciji.

Penis i klitoris imaju mnogo sličnosti, a evo samo nekih od njih:

 • I penis i klitoris mogu biti u erekciji.
 • Isti su do 6. nedelje gestacije u materici.
 • Imaju sličan oblik i anatomiju.
 • Prolaze kroz slične promene kada su uzbuđeni.
 • Mogu se stimulisati na isti način.
 • Prolaze kroz iste faze orgazma. 

(Evo 6 glavnih karakteristika koje su iste kod žena i muškaraca prema Chloe Macintosh, osnivačici aplikacije za seksualno blagostanje Kama, koja je govorila za Brut America)

G tačka

Poznata G zona je zapravo tačka kontakta između vagine i unutrašnjeg korena klitorisa. Orgazam kod žena uvek uključuje stimulaciju klitorisa, što bi značilo da vaginalni orgazam ne postoji. G tačka, ona misterija, dobro skrivena unutar vagine i doživljena samo u slučajevima penetracije penisom je apsolutni mit, koji ide u prilog samo i isključivo muškarcima koji najveće zadovoljstvo doživljavaju upravo penetracijom i koji su zaslužni za stvaranje ove neistine. Pri tom, ovo za njih znači da ne moraju posebno da se upuste u stimulaciju pre samog odnosa. 

Za 80% žena, orgazam se stimuliše spolja preko male glavice klitorisa. Za preostalih 20% orgazam se pokreće trljanjem o unutrašnji deo klitorisa: poznatog ispod kojeg leži kavernozno telo koje okružuje vaginu i mokraćni kanal.

Seksualno zadovoljstvo 

Seksualno zadovoljstvo, samostalno ili u paru, počinje otkrivanjem vlastitog tela i klitorisa. Kako mnogi seksolozi tvrde, masturbacija je odličan način upoznavanja sopstvenog tela. Iako klitoris ne dolazi sa uputstvom za upotrebu, važno je opustiti se, biti radoznala, želeti uživati u sopstvenom telu…

Uzmi to kao uputstva u avionu. Ako postoji opasnost, svi putnici moraju prvo voditi računa o svom kiseoniku, a zatim pomoći onima oko sebe. Uputstva za seks bi trebalo da budu ista.

Ono što ti može pomoći prilikom otkrivanja ovog tako važnog organa je svakako lubrikant, a najbolji su oni na bazi vode. Oni će ti omogućiti, bila sama ili sa partnerom ili partnerkom, da izbegneš neprijatna trenja. Upravo uz pomoć lubrikanta, možeš da stimulišeš kapuljaču koja štiti glavić klitorisa. Ovo je, takođe, i prilika da saznaš da li su tvoji orgazmi uzrokovani stimulacijom glavića klitorisa ili unutrašnjom stimulacijom.

Opcija za stimulaciju je beskonačno, ona se lagano otkrivaju, jedna po jedna. Možeš prste da pomeraš u raznim pravcima, gore-dole, u krug, da pritiskaš kapuljačicu različitim intenzitetom, da probaš da prstima lagano ispisuješ razne oblike, kako bi uvidela koji je onaj koji tebi odgovara.

Ne zaboravi! Dobro stimulisan klitoris je tvoj najbolji saveznik za postizanje orgazma, bilo da postoji penetracija ili ne!

veliki klitoris

Kako da pokažem partneru šta želim?

Otkrivanje onoga što želiš dok si sama će ti omogućiti da se više opustiš sa partnerom, ali i da znaš da mu objasniš šta tačno želiš. Ako tvoj partner ili partnerka ne razumeju ono što objašnjavaš, možeš da uzmeš njegovu ruku u svoju i staviš njegove prste na delove za koje želiš da budu dodirivani.

Postoje takođe određene pozicije koje odlično stimuliraju klitoris. Seksualni položaji kao što su andromak, položaj lotosa ili čak misionarski mogu dozvoliti trenje klitorisa po telu vašeg partnera. 

Hoćemo da se igramo?

Kupovina seks igračaka je dugo bila zastrašujuća i tabu tema. Na sreću, sada je sve više i više brendova koji znaju šta je ženama potrebno. Igračka idealna za otkrivanje šta tačno prija tvom klitorisu su one koje imitiraju usisni učinak kunilingusa. I u većini slučajeva, to je zagarantovan orgazam.

ORGAZAM: DA LI JE MOGUĆE IMATI IH NEKOLIKO?

Sasvim je moguće svršiti nekoliko puta zaredom, za razliku od muškaraca kojima ejakulacija označava kraj. Za ovo je važno upoznati sebe i prepustiti se. S druge strane, neki ljudi više ne mogu podneti da ih se dodiruje kada orgazam prođe. I to je jednako u redu!

I zapamti!

Ti uvek najbolje znaš šta prija tvom telu. Zapamti da je u svemu ovome važno da znaš svoje granice i da znaš da kažeš ne kada to poželiš, kada ti nešto više ne prija.

Pristanak ne bi trebalo da znači samo da žene pristaju na seksualni odnos, pristanak bi takođe trebalo da znači da se i muškarci i žene slažu da uživaju i da zajednički rade na tome. Ponašati se na način da se zadovolji svoje seksualno zadovoljstvo, a s druge strane i partnerovo.

Upoznavanje sa tvojim klitorisom može itekako biti jedno vrlo važno prijateljstvo, koje može u velikoj meri uticati na tvoj odnos sa samom sobom, ali i sa partnerom.

 

Poruči menstrualne gaćice

0
  0
  Tvoja korpa
  Tvoja korpa je praznaPovratak u kupovinu
  []