Menstruacija i kontracepcija - ONWA

Menstruacija i kontracepcija

Da li si se ikada pitala da li je tvoja menstruacija pod kontracepcijom ista kao i ona pre upotrebe kontracepcije? Da li je normalno da krvariš ako uzimaš pilulu? Koliki su odlivi ,,normalni” odlivi prilikom korišćenja spirale? Koje sve vrste kontracepcije postoje?

Donosimo ti odgovore na neka pitanja za koja nisi ni znala da mogu da budu postavljena.

Menstruacija iliti menstrualni ciklus

Da se podsetimo toga kako se odigrava menstrualni ciklus iliti menstruacija.

Jednom mesečno, jaje napušta jajnike i odlazi u jedan od dva jajovoda. Istovremeno se endometrijum zgušnjava, odnosno priprema da prihvati oplođeno jaje, ukoliko do oplodnje dođe, razume se.

 

Ako jajna ćelija nije oplođena, sluznica materice se prekida sa jajetom. Tvoje se telo, zatim, oslobađa tog jajeta, tako odlazi krv, kao višak tkiva u vidu gromuljica ,,krvi” koje vidiš prilikom menstruacije. Menstruacija je prirodan proces koji se dešava na svakih 28 dana (manje-više, ovo može da varira od osobe do osobe). Dakle, potpuno normalna pojava i nemaš se čega stideti!

Međutim, postoji i nešto što ćemo ovde nazvati ,,lažne menstruacije”. One nisu povezane sa ovulacijom koja je obavezni deo ,,prave” menstruacije. Ove ,,menstruacije” se pojavljuju kada uzimaš hormone ili kada se ciklus promeni usled korišćenja nekih od različitih vrsta kontracepcija za žene.

A zašto se ne radi o ,,pravoj” menstruaciji? Zato što uzimanje hormona potiskuje ovulaciju, a samim tim i ,,pravu menstruaciju”. Svakako i jedno i drugo percipiramo kao normalne menstruacije, samo je cilj ovog teksta da ti objasni šta se zapravo dešava u tvom telu za vreme ovih procesa.

menstrualni-ciklus

Pilula za kontracepciju

Po nekim statistikama svaka 50. žena u Srbiji uzima pilulu. Danas, u svetu, preko 150 miliona žena uzima pilulu za kontracepciju.

Važno je znati da nisu sve kontraceptivne pilule iste. Postoje različite vrste tableta, a reakcije tvog tela mogu varirati u zavisnosti od tablete za koju ste se ti i tvoja ginekološkinja ili ginekolog odlučili.

Pilula za “uključujući menstruaciju”.

Ako uzimaš tabletu estrogen-progestin (kao i većina prepisanih tableta), odabrala si formulu duo ili dva hormona: estrogen i progesteron. Nastavimo na duo modu. Ova pilula se može uzimati na dva različita načina: kontinuirano odnosno bez prestanka) ili naizmenično.

Postoji nekoliko različitih opcija:

21-7

Ovo podrazumeva da uzimaš pilulu 21 dan za redom, a zatim prestaješ tokom 7 dana. Tokom ove nedelje ćeš krvariti, ali su u pitanju takozvane “lažne” menstruacije. To se događa jer se endometrijum malo zgusne od hormona u tabletama i zatim izbacuje viškove.

28

Može se desiti da ti ginekološkinja ili ginekolog prepišu terapiju od 28 tableta. To znači da ćeš uzimati 28 tableta bez prekida. To znači da kada se jedno pakovanje završi, odmah sutradan krećeš na drugo. Nema pauze između kutija.

A u čemu je zapravo razlika između prve i druge opcije? Nema je. Da, dobro si pročitala, nema je. 7 dana služe samo za placebo efekat i zapravo mnogim devojkama i ženama da imaju određeni kontinuitet uzimanja i naviku kako se ne bi bunile sa danima i kako posle 7 dana ne bi zaboravile da iznova započnu hormonsku terapiju. Da, farmaceuti su zaista mislili na sve.

Isto tako bi tvoja ,,lažna” menstruacija mogla, a ne mora da dođe posle 21 dan. Ako ne krvariš, to je sasvim u redu, verovatno te je svakako ginekološkinja upozorila na to da se ovo može dogoditi. Nekada se može desiti da ,,menstruacija” krene u potpuno neplaniranim i neočekivanim trenucima, što ne treba da te brine. Dakle, uzimanje tablete 28 ti jednostavno omogućava da nemaš uopšte menstruaciju ili s vremena na vreme poneku kapljicu…

Naravno, ako primetiš bilo šta čudno, obrati se svom izabranom lekaru ili lekarki.

Pilula “bez menstruacije” ili pilula koja sadrži samo progesteron

Pilula koja sadrži samo progesteron uzima se kontinuirano. Svako pakovanje sadrži 28 aktivnih tableta, samo sa progesteronom. Nema pauze između pakovanja. Dakle, u principu, nema ni krvarenja. 

Ali budite oprezni, krvarenje se i dalje može pojaviti i to neredovnije nego kod estrogenskih kontraceptiva. 

Ova pilula je posebno pogodna za žene koje doje ili kod kojih su estrogeni kontraindicirani.

kontracepcija

Implant

Implant je poprilično nova metoda kontracepcije. Izmišljen je 1983. godine u Finskoj, a demokratizovao se tek nedavno, 2001. godine u Francuskoj.

Prednost implanta u odnosu na pilule je taj što se on menja na svake 3 godine. Dakle, zahteva manje organizacije od pilule, u smislu da ne moraš da razmišljaš da li si kupila tabletu, da li je tvoja odabrana kontraceptivna pilula za tebe, da li si je ponela kada si krenula u grad, da li si zaboravila da je uzmeš, da li ti smeta da je uzimaš ispred drugih ljudi, imaš li sa sobom vodu, itd…

Implant slično funkcioniše poput kontraceptivne pilule.

Hormnom koji implant sadrži ima dvostruko dejstvo. “umrtvljuje” ovulaciju i razređuje endometrijum. Kao rezultat toga, endometrijum malo krvari (jer tanak endometrijum znači malo krvarenje), iako često. Ako je krvarenje vrlo često ili svakodnevno, potrebno je da se konsultuješ sa svojom ginekološkinjom ili ginekologom.

Spirala

Spirala je nastala između 1927. i 1966. godine kada su nastale dve vrste spirale: hormonska spirala i bakarna spirala.

fun fact: Prva spirala napravljena je od delova svilene bube 1910. godine i nije zaživela.

Oba se stavljaju u matericu na 5 do 10 godina i uvek su u obliku slova “T”. 

Spirale mogu da stave sve devojke ili žene koje su već imale seksualni odnos.

Hormonska spirala

Normalno, hormonska spirala treba da smanji volumen menstruacije. Oslobađanjem progestina (levonorgestrela), on smanjuje debljinu endometrijuma (= zidova materice), čime se smanjuje krvarenje. Krvarenje bi trebalo da bude minimalno ili da uopšte ne postoji.

Moguća su i vrlo verovatna krvarenja u toku prva tri meseca nakon stavljanja ove spirale, jer je telu potrebno vreme da prihvati strano telo.

koji vidovi kontracepcije postoje

Bakarna spirala

Bakarna spirala ne sadrži hormone. Poprilično dobra vest, zar ne? S toga, ona nema uticaja na tvoje hormone, a samim tim ni na menstrualni ciklus. Naime, bakar u spirali deluje na spermu. Smanjuje pokretljivost spermatozoida i čini ih manje održivim u materici. Oni ne putuju uz jajovod, gde se nalazi jajna ćelija koja se može oploditi.

Bakar izaziva upalnu reakciju u materici i menja sluznicu endometrija. Često uzrokuje jače krvarenje i intenzivniji bol, posebno tokom prvih nekoliko meseci nakon stavljanja.

Ukoliko su tvoje menstruacije bolne, naporne i daju ti želju da ne izlaziš iz kreveta sve vreme dok je imaš, onda možda bakarna spirala nije pravi vid kontracepcije za tebe! Zašto? Zato što ona može da prenaglasi upravo sve ove neprijatne simptome menstruacije.

Flaster

Flaster je veoma jednostavan za korišćenje. On se jednostavno zalepi za tvoju kožu, dakle može da ide na stomak, ramena, donji deo leđa. Ne sme se stavljati blizu grudi.

Sadrži hormone koji “prolaze kroz kožu i postepeno ulaze u krvotok” kako bi, blokirali ovulaciju. Prednost je što ga staviš jednom u 3 nedelje, odlepiš, zalepiš i ćao! Mirna si barem neko vreme.

Svake 3 nedelje stavljaš novi. Tada se pojavljuju krvarenje = “lažne” menstruacije (kao u slučaju kontracepcijske pilule koja se ne uzima kontinuirano). Tokom prvih nekoliko meseci mogu se pojaviti mrlje, kao i nakon usvajanja bilo kojeg kontraceptivnog sredstva.

menstruacija

Vaginalni prsten 

Radi se o mekanom plastičnom prstenu prečnika 5,4 cm koji možeš čak i sama da staviš na dno vagine, baš kao da stavljaš tampon, ako, naravno, imaš naviku da ga stavljaš.

On može da stoji 3 nedelje, i kako si ga sama stavila, tako možeš sama i da ga ukloniš. Nakon te tri nedelje, trebalo bi da imaš ono što smo na početku nazvali ,,lažnom” menstruacijom, dakle izbacivanjem krvi iz tela, koje ne uključuje pravu ovulaciju. Baš kao i kontraceptivne pilule 21-7, i vaginalni prsten treba ponovo da staviš u vaginu nakon 7 dana pauze.

Kao i u slučaju kontraceptivne pilule, zaštita je u toku sve 4 nedelje zagarantovana!

Vaginalni prsten sadrži dve vrste hormona. Hormoni se apsorbuju preko sluznice vagine, prelaze u krvotok i, poput kontraceptivnih pilula, inhibiraju ovulaciju!

Kontraceptivni prsten je efikasan 99,71% slučajeva. Nezgodno je jer može lako da se zaboravi da se opet stavi nakon 7 dana. Da, dešava se, ali, kao i sa drugim kontraceptivnim sredstvima, i za ovaj je potrebna određena disciplina.

Takođe može da se desi da se prsten izbaci u toku seksualnog odnosa. Što nije ništa strašno, važno je primetiti, isprati ga vodom i vratiti ga.

Nekad kontracepcija jednostavno ne pije vodu

I to je u redu. Važno je svakako da se uvek zaštitiš, posebno ako menjaš partnere ili ne želiš trudnoću. Zapamti! Planiranje porodice nije samo onda kada želiš decu, već ovaj izraz podrazumeva zaštitu upravo u slučaju da decu ne želiš sada odmah ili uopšte.

Mi smo ti ovde objasnili na koje načine tvoj ciklus može da se promeni u zavisnosti od kontracepcije za koju si se odlučila.

Ukoliko ti odabrana kontracepcija ne odgovara, znaj da uvek možeš da je promeniš. Važno je da o tome pričaš sa svojim lekarom ili lekarkom, koji ti mogu prepisati dodatne testove i analize kako bi odredili šta ti najviše odgovara. 

Udobnost u sopstvenom telu put ka prihvatanju sebe.

gaćice za menstruaciju

Za udobnost tokom menstruacije

A za dodatnu udobnost, mi ti preporučujemo Onwa menstrualne gaćice. Naime, posebno ako uzimaš kontraceptivne pilule, ili zaista bilo koji od gore navedenih kontraceptivnih sredstava, ponekad ćeš imati male odlive, koji te mogu iznenaditi. Upravi tih dana je odlično da nosiš menstrualne gaće Onwa i to posebno model Comfy, jer je on tanak i udoban kao i tvoje najudobnije gaćice.

Za te dane, praktično spottinga, tamponi ili menstrualna čašica nisu idealni izbori, a menstrualni ulošci su previše neudobni da bi ih nosila, a da nisi ni sigurna hoćeš li dobiti.

Mi ti preporučujemo donji veš za menstruaciju, bez plastike, napravljen od prirodnih materijala, svih sertifikovanih Oekotex etiketom. Dakle, pri njihovoj proizvodnji nisu korišćene toksične i štetne supstance.

Osim što će one biti idealne upravo za ove dane ,,lažne” menstruacije, odabirom da obučeš menstrualne gaće, za sebe biraš zdravlje, jer u njima nema štetnih sastojaka kao što je to slučaj sa drugim menstrualnim zaštitama.  

Pored svih ovih povoljnosti, takođe utičeš na to da ne proizvodiš otpad, jer je tamponima i ulošcima potrebno i preko 1000 godina da se razgrade.

Kako ,,lažna” menstruacija nije prava menstruacija i simptome prave ne bi trebalo da osetiš, uz nošenje menstrualnih gaćica, zaboravićeš da se uopšte nešto dešava i da blago krvariš.

Poruči menstrualne gaćice

0
    0
    Tvoja korpa
    Tvoja korpa je praznaPovratak u kupovinu
    []