Sindrom toksičnog šoka - ONWA

Sindrom toksičnog šoka

Sindrom toksičnog šoka je retka, ali vrlo ozbiljna bolest koja nastaje kada bakterija Stafilococus aurelus proizvede jednu toksičnu supstancu, veoma opasnu po zdravlje. Kada ti toksini uđu u telo, šire se krvotokom i napadaju razne organe kao što je jetra, kao što su pluća ili bubrezi izazivajući osećaj ekstremne slabosti.

Najčešće dolazi do sindroma toksičnog šoka kada žena ima menstruaciju i dogodi se da zadrži predugo tampon ili menstrualnu čašicu, te dolazi do povoljne sredine za umnožavanje ovih bakterija i oslobađaju se toksini.

Žena koja dobije sindrom toksičnog šoka, već ima ovu bakteriju u svom organizmu. Neka istraživanja pokazuju da svega 4% žena ima Stafilococus aurelus, dok druga istraživanja pokazuju da to može biti i između 20% i 30%. Ova bakterija, ukoliko nije umnožena, nije opasna po žensko zdravlje i predstavlja jednu od brojnih bakterija u vaginalnoj flori.

Koji su simptomi sindroma toksičnog šoka?

Sindrom toksičnog šoka je nekada vrlo teško prepoznati upravo zato što su simptomi vrlo slični simptomima gripa. Dakle, žena može da oseti umor, temperaturu, bolove u mišićima. Takođe simptomi mogu biti slični stomačnom virusu, te se može desiti da žena povraća, da ima dijareju. Može se javiti crvenilo u očima. U ekstremnim slučajevima žena može da se onesvesti i padne u komu. Ali ovi slučajevi su zaista retki.

Kako se toksini vrlo brzo šire organizmom, jako je važno razumeti da se mora odmah reagovati. Kretanje toksina i jake infekcije u organizmu mogu vrlo brzo da se saniraju, ali, na žalost, one često nisu primećene na vreme. Danas, u slučajevima gde dođe do toga da pacijentkinja podlegne posledicama sindroma toksičnog šoka, je zato što se ili kasno javila ili nije tačno dijagnostikovana i nije dovoljno brzo primljena na odeljenju za hitnu pomoć. Kako se o ovoj bolesti ne priča mnogo, medicinsko osoblje neretko nije u dovoljnoj meri edukovano.

Sindrom toksičnog šoka se leči na vrlo jednostavan način – prepisanim antibioticima.

Kako sprečiti sindrom toksičnog šoka?

20 januara 2020. godine, ANSES – Nacionalna francuska agencija za prehrambenu, ekološku i radnu zdravstvenu sigurnost, izdala je saopštenje u vezi sa menstrualnom zaštitom, sa ciljem da se izbegne sindrom toksičnog šoka.

Oni su naveli da:

 1. Treba prati ruke pre i posle stavljanje menstrualne zaštite koja ide direktno u našu vaginu.
 2. Da ne treba da se drže menstrualne zaštite koje ostaju unutar tela u toku noći (tamponi i menstrualna čašica), već da se favorizuju menstrualni ulošci, platneni ulošci ili menstrualne gaćice.
 3. Da tampon ili menstrualna čašica moraju da se menjaju svakih 4 do 6 sati u zavisnosti od količine curenja.
 4. Da treba da se kupuju ekološki tamponi i ulošci u kojima nema dioksina, dakle u kojima je do izbeljivanja ovog proizvoda došlo bez korišćenja hlora.
 5. Uvek poštovati vreme maksimalnog korišćenja menstrualne zaštite preporučeno na kutiji proizvoda.
menstruacija

Da li bio tamponi mogu da spreče sindrom toksičnog šoka?

Nakon brojnih istraživanja, koja stavljaju svetlo na brojne štetne supstance unutar tampona i menstrualnih uložaka, studija objavljena 2018. godine u naučnom časopisu Applied and Environmental Microbiology naveli su da bio tamponi ili pak menstrualna čašica nisu bezbednija rešenja za izbegavanje sindroma toksičnog šoka. U velikoj meri jesu bolji od običnih tampona, ali ih jednako redovno treba menjati, odnosno, u slučaju menstrualne čašice prazniti, kao i regularne tampone.

Iskustva osoba sa sindromom toksičnog šoka

Prvi slučajevi sindroma toksičnog šoka dogodili su se u Sjedinjenim Američkim Državama kada je kompanija Rely 1980 izbacila tampone za koje je rekla da mogu da se drže do 5 dana. Naime, oni su stavili velike količine sintetičkih vlakana koja su imala veliku moć upijanja. Nakon korišćenja upravo ovih tampona i njihovog dugog držanja, oko 100 žena je preminulo i još na hiljade je imalo ozbiljne zdravstvene posledice.

Da sindrom toksičnog šoka nije prošlost, koja se zatim sanirala stavljanjem čistog pamuka, govori činjenica da i danas žene umiru od posledica infekcija u organizmu. Tako je 2017. godine u Francuskoj preminulo 24 žena od ove bolesti. U Velikoj Britaniji je umrla devojčica od samo 13 godina, dok je veliki skandal izbio u Belgiji 2020. godine, kada je devojka od 17 godina preminula jer nije bila tačno, niti na vreme dijagnostikovana.

Prva osoba na koju pomislimo kada pričamo o sindromu toksičnog šoka je svakako manekenka Loren Vaser, koja je, na žalost, izgubila obe noge zbog jakih infekcija. Ona se danas aktivistički bori za dizanje svesti o ovoj bolesti upravo kako ne bi došlo do dodatnih bespotrebnih komplikacija.

manekenka bez nogu

Sindrom toksičnog šoka – šta je rešenje?

Rešenje za izbegavanje sindroma toksičnog šoka je svakako da se menstrualne zaštite menjaju na vreme, odnosno da se pomno prate uputstva sa kutija. Druga stavka bi mogla biti izbegavanje menstrualnih zaštita koje idu direktno u vaginu i koje čine da se krv zadržava unutar nje.

Rešenje bi se moglo naći u novom, inovativnom vešu, koji se sada već koristi u svim razvijenim zemljama gde je svest o opasnosti korišćenja tradicionalne menstrualne zaštite mnogo veća. Naime, preko dva miliona žena samo u Francuskoj je već prešlo na menstrualne gaćice. One su mnogo zdravije jer ne sadrže dioksin (otrov do koga se dolazi prilikom izbeljivanja celuloze koja se koristi u tamponima).

Menstrualne gaće su visokoupijajući veš za menstruaciju koji ne propušta i uz koji se ne koriste tamponi i ulošci. Visoko razvijena tehnologija određenih materijala u njima omogućava da menstrualne gaće dišu, da nema zadržavanja vlage na intimnim delovima. Upijajući materijal je prirodno antibakterijski i antialergijski, što čini da se neprijatni mirisi prirodno eliminišu. Pri tom su svi materijali Oekotex, što znači da pri njihovom pravljenju nisu korišćene štetne supstance.

A na to možemo dodati i činjenicu da jedna žena iskoristi u toku svog života preko 10 000 tampona ili menstrualnih uložaka, koji se zbog mnogobrojnih hemijskih procesa pri proizvodnji kasnije ne razgrađuju lako u prirodi. Samo jedne menstrualne gaće i jedno nošenje može da zameni od 2 do 6 uložaka ili tampona, u zavisnosti od modela menstrualnih gaća koje odabereš i curenja menstruacije. U toku jedne menstruacije, moguće je koristiti ih dva puta, ukoliko prilike dozvole da se osuše.

Upravo korišćenjem menstrualnih gaća doprinećeš ne samo svom zdravlju, već i zdravlju planete.

Poruči menstrualne gaćice

0
  0
  Tvoja korpa
  Tvoja korpa je praznaPovratak u kupovinu
  []