Bolne menstruacije - ONWA

Bolne menstruacije

Po brojnim istraživanjima, bolna menstruacija je deo života više od 64% žena. Osim bola, tu su i brojni drugi nelagodni simptomi kao što su PMS, iznenadan dolazak menstruacije, ali i njen izostanak koji može itekako da nas zabrine, zatim oticanje, bolovi u leđima ili glavi, pa čak smo skoro i videle (pisale smo o ovome na jednom od naših Instagram postova) da desni mogu da nas neočekivano bole… 

Ali pored svih ovih fizičkih simptoma (kao da nam samo oni nisu dovoljni)!, tu je i ona mentalna težina, jer treba uvek imati na umu kada ćemo dobiti, imati kod kuće spremnu zaštitu (zato su menstrualne gaćice Onwa pun pogodak, jer ih uvek imaš spremne u fioci sa vešom), lekove protiv bolova, termofor… Ili prosto vreme i prostor da te dane dočekamo u miru i tišini, što je vrlo često za mnoge žene čist luksuz.

Tu su, pored svega ovoga, i verovanja kako je menstruacija nešto prljavo, tema o kojoj treba da se šapuće. Tako mnoge žene i dalje kriju menstrualnu zaštitu kako kod kuće, tako i na poslu.

Bolovi tokom menstruacije, ali ne samo!

Da li ti se dešava da imaš dijareju tokom menstruacije? Zatvor? A potrebu za povraćanjem, nadutost, bol u glavi? Popularno rečeno – bol u krstima?

Jedan od razloga može biti što upravo prostaglandin putuje krvotokom, što znači svuda po telu i on može izazvati neke od brojnih neprijatnosti. Prostaglandini su prirodne hemikalije u telu koje su slične hormonima i igraju ulogu u reprodukciji, ali i rešavanju problema upale.

Ovi bolovi mogu biti posebno jaki i neprijatni u tinejdžerskoj dobi. Oni mogu sami od sebe da nastanu, da se pojačaju ili pak da nestanu u različitim periodima života.

Nekad menstrualne bolove i obilnije krvarenje može da uzrokuje spirala. Ovo, ipak, nije uvek slučaj, jer se nekim devojkama i ženama menstruacija reguliše i bolovi nestanu upravo zahvaljujući spirali. Dakle sve je individualno.

Endometrioza

Endometrioza je najveći uzročnik jakih bolova. Procenjuje se da od ove hronične bolesti pati oko 10% žena. I po svedočenjima žena, bolovi su nesnosni, mogu dovesti čak i do onesvešćivanja.

A o čemu se tu zapravo radi? Tkivo endometrijuma može da ode u organe ili druga mesta u telu. Da, dobro si pročitala, tkivo prosto ode da se prošeta. Može otići u ligamente, na jajnike, na bešiku, creva, pa čak i na pluća!

Glavni problem ove bolesti je… Zapravo postoje dva glavna i velika. Jedan je taj što u proseku doktorima treba oko 7 godina kako bi dijagnostikovali endometriozu i zapravo rekli ženi koja se jednom mesečno presavija od bolova da je u pitanju endometrioza. Neke žene su čekale čak 20 godina da im utvrde da imaju endometriozu, dok mnoge nikada ni ne saznaju šta im je. 

Drugi problem je što leka nema, a jednostavna popodnevna dremka ili brufen ne pomažu. Ali, dobre vesti stižu iz Francuske! Predsednik ove zemlje, Emanuel Makron, je odvojio vrlo značajnu sumu za istraživanja i nalaženje leka. Ovo znači da će rešenja za nesnosne bolove možda uskoro biti, a kako se dobre vesti brzo šire, sigurno će rezultati istraživanja i lekovi stići i do nas! 

I još jedna stvar… Za istraživanja ovog tipa se izdvajaju budžeti tek onda kada o problemima pričamo i zahtevamo njihova rešenja! Još jedan od razloga zašto menstruacija nikako ne sme da ostane tabu tema, jer je previše važnih stvari u igri, onih u vezi sa našim zdravljem!

Za sada, jedino na čemu možemo da radimo je strpljenje. Što ne znači da treba da se dijagnostikuješ sama, već u svakom slučaju treba da se obratiš lekaru ili lekarki u slučaju jakih bolova. 

Priča o endometriozi se ne završava ovde, već je važno i naglasiti da je podrška u toku bolnih menstruacija više nego važna. Budite nežni najpre prema sebi, a zatim i bližnjima koje prolaze kroz nesnosne bolove. Nekada lekovi zaista ne pomažu!

Bolna bolna menstruacija

Ukoliko imaš jake i učestale bolove, preporučujemo ti da svakako o tome pričaš sa svojim ginekologom ili ginekološkinjom. Nekada, ipak, može da se radi o nekim hormonalnim poremećajima, ili pak nečemu trećem. I da! Znamo da neke žene ne nađu na prvu adekvatno medicinsko osoblje, ali je važno ne odustati! Ti zaslužuješ da te neko stručno lice primi, čuje i posavetuje!

A za lakšu menstruaciju

Kako znamo da menstruacija nekada zna da bude vrlo neprijatna i događaj kom se baš i ne radujemo, ono što možemo da uradimo je da olakšamo sebi muke i odaberemo menstrualnu zaštitu u kojoj ćemo se dobro osećati.

Naša apsolutna preporuka su menstrualne gaćice, odnosno donji veš za menstruaciju koji se koristi bez uložaka i tampona. Da, dobro si pročitala! Bez uložaka i tampona koji takođe mogu biti vrlo štetni po zdravlje žena!

Od sada ne moraš da kompromituješ udobnost tokom menstruacije, jer će ti ove gaćice omogućiti da se osećaš kao kada obučeš svoj najudobniji veš! Više nećeš imati onaj osećaj plastike kada staviš menstrualni uložak. Takođe, nećeš više morati da vodiš računa o menjanju tampona, posebno u trenucima kada za to nemaš higijenske i druge uslove. Menstrualne gaće možeš da nosiš od 8 do 12 sati, bez straha da će procureti! Možeš biti mirna i bezbrižna zahvaljujući njihovoj velikoj moći upijanja, tome što ne propuštaju, ali i velikoj udobnosti!

Sve o materijalima možeš pročitati ovde.

Yoga za menstruaciju

I za kraj ti preporučujemo da isprobaš i neke Yoga pozicije koje ti mogu olakšati bolove. Ostavljamo ti jedan od naših omiljenih videa. 

Poruči menstrualne gaćice

0
    0
    Tvoja korpa
    Tvoja korpa je praznaPovratak u kupovinu
    []