Novogodišnje rezolucije – kako ih se pridržavati, ali stvarno - ONWA

Novogodišnje rezolucije – kako ih se pridržavati, ali stvarno

Mnoge zamišljamo Novu godinu kao neki veliki početak, značajno resetovanje koje će nam doneti sijaset novih stvari, značajne promene brojnih životnih navika i nove početke. Želimo da ta nova godina bude kao neka prazna stranica koja će označiti početak novog života, da stavimo podešavanja na nulu i krenemo iznova, zadržavši samo ono najbolje iz prethodnih godina.

Na žalost, statistike i istraživanja pokazuju da se mnoge od tih odluka izjalove već u februaru, da članarina na godinu dana u teretani najčešće propadne, da ostajemo gurmanke i da se držimo slatkog greha u vidu dva kolačića previše. Kako bismo ipak probale da izguramo sa zamišljenim za nove početke, donosimo vam neke predloge kako da novogodišnje rezolucije ipak opstanu. 

1) Počni sa pregledom godine koja je upravo prošla: jake/slabe tačke, srećni/nesrećni trenuci, razočarenja i žaljenja, uspešni ili neuspešni projekti, odluke koje su zadržane ili ne, propuštene prilike ili pak one dobro iskorišćene… To je dobra osnova za postavljanje ciljeva za narednu godinu.

2) Kada si u tom periodu smišljanja planova za novu godinu, okruži se samo dobronamernim ljudima i pazi kome pričaš šta želiš. Neki ,,dobronamerni” komentar može da te navede da doneseš neke odluke koje ne dolaze iz tvog stomaka (one intuicije), već tuđeg. Ako razumeš šta hoću da kažem. Nekad, čak i naši bližnji, potpuno nenamerno, znaju da negativno utiču na nas.

3)Budi jasna u vezi sa svojim željama: osnovno pravilo je da ćeš novogodišnju odluku održati samo ako ona odgovara želji koja je zaista ukorenjena u tebi. Ovo izgleda očigledno, ali može zahtevati malo introspekcije kako bi eliminisala pritiske za uspeh koji dolaze spolja i kako bi identifikovala ono što zaista želiš.

4) Ne postavljaj ciljeve previsoko: nema smisla da planiraš da provedeš 4 sata nedeljno u teretani ako se nikada nisi bavila sportom. Neodržive odluke otvaraju vrata obeshrabrenju, i osećaju krivice, a da ne spominjemo bačen novac! U 2024. izbegavamo da povredimo sebe. 

5) Budi realna, ali ambiciozna i hrabra: ne postaviti previsoku granicu ne znači uopšte ne postaviti isti taj cilj ili granicu. Rezolucija je odluka koja se postavi, ali i zahteva da sebi daš adekvatne alate kako bi došla do željenog cilja. Budi spremna da će isto ako biti teško, ali uvek imaj jasno postavljenu šargarepicu kojoj ćeš ići. Iako je put važan, da se ne lažemo cilj je isto tako motivišući. Nekad tek kad stignemo do cilja shvatimo koliko je put zapravo bio vredan i nekad čak i zabavniji i bolji od samog cilja. Samo nije to uvek lako unapred videti.

Dakle, ovo je neka osnovica od koje možeš da kreneš. Sama sa svojim mislima, ili parčetom papira koji je nekad itekako značajan!

Kako se bolje organizovati 2023.

Kada zaista razumeš i usvojiš ova osnovna pravila, biće ti potrebni alati kako bi svoje dobre odluke sprovela u delo. Za to je potrebna prava organizacija! Opet, imamo nekoliko saveta koji će ti pomoći.

1) Nabavi lepu svesku za zapisivanje novogodišnjih rezolucija. 

2) Zapiši svoje odluke: ove godine odlučujem da započnem svaki dan zdravim i uravnoteženim doručkom, da počnem da meditiram, da pravim manje otpada, da kupujem manje u fast fashion prodavnicama, da isključim telefon na sat vremena dnevno, da doniram odeću koju više ne nosim, da spremam stan češće, da čitam više… Šta god da ti je na umu… Na početku, napravi ovu listu bez previše razmišljanja. Zatim ukloni ono što ti se čini neodrživim ili prosto previše nerealnim. Zadrži samo dobre rezolucije koje su realne, neophodne i dobre za tebe.

3) Postavi sebi male ciljeve: nećeš moći da odjednom u potpunosti prestaneš da kupuješ u Zari (ako to voliš da radiš), ali se ograniči. Ili, ako je sport u pitanju – ne moraš odmah da staviš svaki dan teretane, možeš da počneš i samo jednom ili dva puta nedeljno. Pažljivo zabeleži ove ciljeve uz rokove, na primer:

u januaru – ostavljam telefon isključen na pola sata dnevno

u februaru – idem na Instagram samo na pola sata dnevno…

U poslovanju govorimo o upravljanju prema ciljevima i često se oslanjamo na SMART metod. Cilj bi trebao biti:

S za specifično ili jednostavno,

M za merljivo,

A za ostvarivo ili prihvatljivo,

R za realistično,

T za ograničeno u vremenu.

4) Pojačaj motivaciju malim nagradama: svaki put kada postigneš cilj, daj sebi mali bonus i zabeležite ga unapred u svom kalendaru. Utorak, 1. mart: Već sam smršala 2 kilograma, častim se novim farmerkama ili Onwa menstrualnim gaćicama.

Još jedna u nizu dobrih odluka

Uzgred, kad smo već kod dobrih odluka… Prelazak na menstrualne gaćice može biti jedna od njih! Tokom svog života, jedna osoba će koristiti u proseku 10.000 standardnih sredstava za menstrualnu zaštitu. Tamponi i ulošci, ne samo da zagađuju životnu sredinu, već se i sastoje iz brojnih supstanci koje štete tvome telu. Time što ćeš za svoju menstruaciju odabrati menstrualne gaćice Onwa činiš dobro i svom telu, ali i planeti!

Što se tiče novogodišnjih poklona Biljana ima za tebe predloge poklona koji su održivi, neki zaista jeftini, ali i onih koji te ništa neće koštati. 

 • Knjiga – Ako voliš da čitaš i želiš da pokloniš knjigu, zašto to ne bi to bila knjiga koju si već pročitala! Daj knjizi mogućnost da nastavi sa daljim životom!
 • Odeća – Vrlo nepopularno mišljenje – da se nekome poklone second hand komadi. Ali, zaista, zašto da ne! Ako živiš u Beogradu, mi ti preporučujemo radnju u Čumićevom sokačetu koja se zove Nosim se, ali su tu i brojni profili na Instagramu koji ti omogućavaju online kupovinu. Za ideje i preglede second hand radnji i izvan Beograda, preporučujem ti da zapratiš Katu Vuksanović koja ti može dati ideje i uputiti te na radnje. 
 • Usluga – kao novopečena mama, pomoć bliskih osoba mi je zlata vredna! Poklon o kome ja lično trenutno maštam je da mi neko iz familije pokloni kartice na kojima će pisati: usisavanje kuće, slaganje veša, peglanje, čuvanje deteta na dva sata, kuvanje ručka, ili jednostavno da piše Pomoć u kući ili oko bebe na 2 sata. Ako nemaš neku mamu oko sebe kojoj želiš da pokloniš svoje vreme, možeš ovakve kartice da napraviš partneru, ostavljam tebi da zamisliš šta bi mu poklonila.
 • Menstrualne gaćice – mnogo devojaka je skeptično povodom ovog proizvoda, što je potpuno normalno. Kad je nešto novo, nekad nam treba vremena da se naviknemo na samu ideju postojanja tog proizvoda. Novina često zahteva i neki vid napora. Možeš da pokloniš nekome jedan par, tako će možda tvoja drugarica biti spremnija da ih proba, ako su gaćice došle kao preporuka velika kao kuća, lepo upakovane i s ljubavlju poklonjene. Ako nisi sigurna koji broj drugarica nosi, možeš da nam pišeš na [email protected], poslaćemo ti vaučer koji ćeš moći da odštampaš, pa će drugarica/sestra/koleginica moći sama da se javi za preporuku veličine.

Srećna nova godina celoj Onwa zajednici!

Poruči menstrualne gaćice

0
  0
  Tvoja korpa
  Tvoja korpa je praznaPovratak u kupovinu
  []